12. april 2018.12. apr 2018.
Zabava neostvarenih želja
USKRŠNjI VAŠAR U MAČVANSKOM METKOVIĆU

Zabava neostvarenih želja

Ringišpili su se okretali, deca spuštala uz tobogane, bilo je i “povlačenja” za rame sa preporukom, kupi ovu ili onu igračku, biće jeftinije. Svejedno, kriza nije mimoišla ni ovakve zabave, za koje se uvek štedeo novac
Videti i biti viđen, nije izostalo ni ovoga puta na uskršnjem vašaru u Mačvanskom Metkoviću, ali nestašica novca se osećala na svakom koraku. Olujni vetar uz kratkotrajne krupne kapi kiše u večernjim satima, brzo je “rasterao” i onako malobrojne goste i trgovce u centru sela i crkvenom dvorištu, gde je ova vaskršnja svetkovina održana.
Jesu tezge sa raznoraznim igračkama mamile decu (najčešći gosti vašara), ali njihovi roditelji su se nerado mašali za džep, čak i kada bi ih deca iskrenim i dugim plačom podsećala da treba da im udovolje, kupovinom ove ili one igračke. Ni prodavcima koji su u velikom broju pristigli iz raznih krajeva nije bilo lako da s jedne strane udovolje kupcima, a s druge nešto zarade.
Ringišpili su se okretali, deca spuštala niz tobogane napunjene vazduhom u centru sela i crkvenom dvorištu. Prodavci su glasno prizivali decu da kupuju kod njih igračke. Ali kupaca nije bilo mnogo. Najmanje starijih ljudi.
- Narod je naizgled mnogo osiromašio, konstatuje jedan tamnoputi brkajlija.
Kafana “Mladosti”, istoimenog seoskog fudbalskog kluba bila je zamandaljena. Tako je, uostalom, više prethodnih dana i meseci. S druge strane crkveno dvorište u čijem prostoru dominira hram posvećen Ognjenoj Mariji, šarenilo se, a muzika “grmela” iz zvučnih kutija.
Bilo je i povlačenja za rame sa preporukom prodavca: “Kupi ovu ili onu igračku!” Uglavnom, ni to nije pomagalo, a mališani su se morali pomiriti sa činjenicom da njihovi roditelji ili bliska rodbina sa kojom su došli na vašar, nemaju novca za igračke.
U večernjim satima, kada se obično okupljao veći broj ljudi, oluja uz povremeno krupne kapi kiše, “rasterala” je i onako mali broj vašardžija.

Lj.Đ.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa