12. april 2018.12. apr 2018.
Savet stručnjaka zlata vredan
MALI VODIČ KROZ MRŠAVLjENjE

Savet stručnjaka zlata vredan

Ukoliko ne pripadate malom broju samodisciplinovanih koji u svakom trenutku znaju da prepoznaju potrebe svog organizma, prilikom ovog koraka je od izuzetnog značaja, pomoć, odnosno reč stručnjaka
Nakon što smo postigli sporazum sa sobom oko motiva za gubljenje kilograma, uverili se u postojanost želje koja će nam omogućiti istrajnost, vreme je za odabir adekvatnog treninga i korigovanje jelovnika. Ukoliko ne pripadate malom broju samodisciplinovanih koji u svakom trenutku znaju da prepoznaju potrebe svog organizma, prilikom ovog koraka je od izuzetnog značaja, pomoć, odnosno reč stručnjaka.
U prvi mah, u vreme kada na internetu možete naći veliki broj saveta za zdravu ishranu, a u fitnes centrima vrtoglavu ponudu različitih treninga, ova konstatacija može izgledati suludo. Međutim, ukoliko znate da je svako telo druga priča, onda vam postaje jasno zašto je, pogotovo na početku, od dragocenog značaja da imate nekog ko će da vam preporuči program prilagođen lično vama.
-Danas je na globalnoj mreži dostupan veliki broj kako saveta za ishranu tako i klipova različitih trening programa. No, svako od nas je priča za sebe i ono što je upalilo kod vaše drugarice ne znači da će “raditi” u vašem slučaju. O opasnosti po zdravlje svakojakih “brzih” dijeta izlišno je i govoriti ukoliko mislite dobro svome telu. Zbog svega toga je od izuzetne važnosti, da pre kretanja na bilo kakav poseban režim ishrane ili treninga uradite osnovne laboratorijske nalaze i konsultujete se sa stručnjakom koji će proceniti vaše trenutno stanje - objašnjava Ana Popović, profesor fizičkog vaspitanja, personalni trener, pauer plejt instruktor i nutricionista H2O Trening centra i dodaje:
-Iskustva u dosadašnjem radu su pokazala da su klijenti koji su se odlučili za stručno vođstvo prilikom procesa mršavljenja, bilo putem personalnih treninga ili saveta nutricioniste, mnogo brže postizali zacrtane ciljeve, a ti rezultati su kasnije bili održiviji nego kada su istu stvar pokušali da urade sami kod kuće.
Ipak, ukoliko trenutno nemate mogućnosti da se ozbiljno pozabavite svojim telom i angažujete stručnjaka da vam pomogne postoji nekoliko opštih pravila koja će biti od pomoći. Reč je o jednostavnim preporukama za koje smo svi nekada čuli, ali smo bili suviše nedisciplinovani da ih primenjujemo.
-Kada je o ishrani reč, to je ono zlatno pravilo o četiri obroka dnevno. Doručak, ručak, užina i večera. Bitno je da razmak između obroka bude najmanje tri sata, i da se obroci uzimaju u isto vreme. Večera nikako do dva sata pred spavanje. Ti obroci ne smeju biti obilni, i moraju biti sačinjeni od dobro izbalansiranih namirnica.Sa druge strane, za rekreativce je dovoljno da treniraju tri puta nedeljno, dok oni kojima to zdravstveno stanje organizma dozvoljava, i koji to žele, trening mogu da praktikuju i do pet puta sedmično. Pri svemu tome treba kombinovati kardio treninge sa treninzima snage, jer samo jedna vrsta verovatno neće doneti najbolje rezultate - kaže Ana.
Kada govorimo o odabiru treninga koji će doprineti gubljenju kilograma i lepšem izgledu vašeg tela, ne bi bilo loše napomenuti i važnost uživanja u fizičkoj aktivnosti. Naime, stručnjaci su davno dokazali da najbolje rezultate postižemo onda kada volimo ono što radimo. Tako da bi možda najadekvatniji savet za kraj ovog dela “vodiča kroz mršavljenje” bio, eksperimentišite, uživajte i posvetite se treningu i novom načinu ishrane sa ljubavlju, rezultati tada neće izostati.

T.T.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa