12. april 2018.12. apr 2018.
SELO NEKAD I SAD

ZAVIČAJ

Selo iz predanja i leta gospodnjeg koje teče povezuje u umilno platno lepote samo jedna reč, Zavičaj. A opet samo o praznicima selo nekad i sad skoro, narod voli reći, pata karte. Možda i ne baš tako, ali slika je idilična i toliko liči jedna drugoj .
Beše puno čeljadi nekada u zadrugama i o Vaskrsu se tiskalo za gostinski sto i uz jagnje i prase na ražnju, najčešće i jedno i drugo umiveni toplinom kao ona oko srca. I sada podno Vlašića starina na iskraju naselja ugostio nekoliko generacija. Milina jedna. Nekada uz tamburicu i frulu, sada uz tehniku iz luksuznih limuzina tek veselo na dan radosti.
Išlo se i na obližnju reku te na vodenicu da se deca poigraju nekada čobanskih igara, a sada tek da prošeta uglavnom dobrano opustošenim zavičajem koji će taj bat koraka snevati do naredne godine. Bilo je i igranki, pa i begenisanja, a ubrzo i gledanja kuće te svadbe. Sve po redu i kako je Bog reko, besedili stari.
Sada reda uglavnom nema, tek sve je ređe videti i ovcu, dve, a o čobanicama ni govora, pojašnjavaju vremešni razliku.
Pod starom šljivom đed kojem se bližila stota besedio o ratovima i precima koji ostaše kod dugih njiva i tako redom. Gladio brke i sladio, prisećaju se sve ređi svedoci vremena koje minu. Posle dugog posta oživeli bi svi, pa se uz pesmu i kolo begenisanje skoro podrazumevalo. Devojke behu ko rumene jabuke, a momci ko od brega odvaljeni. Mnoge je i rat poveo, a kući po povratku dečak ili devojčica od par godina. Takva vremena behu.
I sada Vaskršnja sedeljka ima pesmu i brojne potomke iz nekoliko generacija. Taman koliko ih je bilo za jednim stolom u osrednjem domaćinstvu. Starina samo punog srca gleda, a pesma ispod stare lipe teče kao vino koje, eto, nema ko da pije, pa je prepreka za kolo i ako ga neko zametne. Kada se ručak privede kraju i vino okuje korake krene se put domova na sve četiri strane.
Sada, a nekada i po tri dana se jelo i pilo i slavio najradosniji praznik. Stiglo se i dogovoriti gledanje kuće one Spasenije koje je imala sedam sestara i svoj red jedva dočekala i Obrada koji kao jedinac obradova sve, a bogami i Spaseniju. Potomci njih petnaestak, teško se glava zadruge mogla i imena setiti, svedočili dugo o priči koja je tekla od igranki do posela. Stolećima.
I sada se pričalo o samo jednoj kući u par sela gde beše petoro braće, veka za nama. I neko se presabra da potomaka sa fakultetskom diplomom ima trinaest ili petnaest, u svakom brojanju stizala nova diploma. Dika i ponos đeda Pavla koji kako u pesmi kažu, ore nebeske njive.
I tu dolazimo do podatka koji brine i starinama oči puni suzama. Njihovih potomaka nema ni upola koliko diploma. Sad da se nagađa razlog prošlo bi vremena, a njega za mnoge ostalo tek malo do plača koji život znači. Igra brojki je čudo jedno, kažu šereti iz tog sela jer neoženjenih momaka u selima po tri puta više od diploma koje eto pomenusmo. Zaboravi se uz iće i piće šta poručuju brojke, a naredno viđenje oko praseta imaće i koji broj umanjen. Ostaje samo jedno nepromenjeno i sve starijim ramom sećanja. Zelenilo i plavetnilo nekada u očima potomaka, a sada samo na platnu koje se tako prepoznatljivo zove.
Pogodili ste, Zavičaj, koji hteli ne hteli moramo pisati velikim slovom.

Sreten Kosanić

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa