19. april 2018.19. apr 2018.
Posle 55 godina šabački preponaši na zvaničnom takmičenju
KONjIČKI KLUB “TAUR” SREDNjE POLjOPRIVREDNE ŠKOLE

Posle 55 godina šabački preponaši na zvaničnom takmičenju

Pauza duža od pola veka. Prva medalja kao vetar u leđa. Želje za budućnost: biti bolji, veštiji, uspešniji, ali pre svega se dobro družiti i uživati
Proteklog vikenda na Aprilskom turniru u preskakanju prepona u Beogradu, Konjički klub “Taur” šabačke Srednje poljoprivredne škole osvojio je jednu zlatnu medalju. Iako se u sportu svaki uspeh, a pogotovo onaj krunisan najsjajnijim odličjem vrednuje, ovog puta, priznanje je ostalo u blagoj senci činjenice da su se šabački preponaši posle pauze duže od pola veka našli na zvaničnom takmičenju.
U istoriju lokalnog konjičkog sporta su se upisali Natalija Đurić, Isidora Savić, Ognjen Janković i Sava Marković. Natalija je svom Klubu donela zlato, ali je celom timu učešće na turniru bilo dragoceno iskustvo i odličan podstrek za dalje.
Sa druge strane, ni benefiti samoj Srednjoj poljoprivrednoj školi nisu ništa manji. Pojavljivanje na takmičenju pod okriljem Saveza za Konjički sport Srbije pobudilo je veliko interesovanje za uzgajivače sportskih konja, smer koji je u Poljoprivrednoj školi u Šapcu nedavno zaživeo.
Nekad i sad
-Do 1963. godine je na starom hipodromu u Šapcu postojao preponski klub. To je tada odlično funkcionisalo. Bio je priznat i poznat u celoj bivšoj Jugoslaviji. Imali su sjajne rezultate. Iseljavanjem hipodroma, nije bilo finansijskih sredstava da se ti konji zadrže, pokupovali su ih beogradski i novosadski klubovi, dok je u Šapcu ova disciplina zamrla. Bilo je kasnije nekih pojedinačnih nastupa za neke tuđe klubove, ali preskakanje prepona ovde jednostavno više nije zaživelo - priča direktor Srednje poljoprivredne škole u Šapcu i jedan od trenera Konjičkog kluba “Taur”, Predrag Savić.
Uprkos činjenici da su Šabac i Mačva poznati kao teritorija velikih poštovalaca i poznavalaca konja, a preskakanje prepona jedna od najpopularnijih svetskih disciplina, do ideje da se obnovi ovaj sport trebalo je da prođe više od pola veka. I kako to obično biva sa velikim stvarima, misao se rodila spontano, kao logičan nastavak priče zvane Škola jahanja na ekonomiji Poljoprivredne škole.
-Deca koja su u Školi jahanja od osnivanja vremenom su je prerasla. Trebao im je novi izazov, nova motivacija. Njihovi drugari u drugim sportovima su stalno bili na nekim takmičenjima. Borili su se za nešto. Dok naši polaznici ovladaju veštinom i to je to. Nema više izazova, nema više dokazivanja. To je bio problem. Zbog toga smo odlučili “ajmo da se bavimo preponskim sportom”. Tu postoji svetsko udruženje, olimpijska je disciplina, ali naš Sportski savez na prepoznaje školu kao subjekt na nekom takmičenju, pa nam je bio potreban Klub - objašnjava Savić, koji je sa trenerom Milošem Makevićem u cilju realizacije ove ideje morao na Fakultetu za fizičku kulturu u Novom Sadu da dobije zvanje sportskog trenera.
Klub je dobio ime po konju Tauru, konju na kojem je najveći broj dece u Školi jahanja savladao jahanje. Od rađanja ideje o oživljavanju discipline preskakanja prepona u Šapcu do njene realizacije u zvaničnim krugovima prošlo je oko dve godine.
Zapažen prvi nastup
Nakon dvogodišnjih priprema, prošle nedelje je došlo vreme i za prvi zvanični nastup Kluba. Pod pokroviteljstvom Saveza za konjički sport Srbije za olimpijske i FEI discipline, u organizaciji Konjičkog saveza Beograda u KSC “Horseland” organizovan je Aprilski turnir u preskakanju prepona. Šabački tim, od četiri jahača, pobrao je brojne simpatije trenera iz 12 drugih klubova, a osvojena je i jedna zlatna medalja. No, ono što je za ovu decu bilo najvažnije je “probijanje leda” i savlađivanje treme.
-Naša deca su nastupala u prvoj utakmici. U toj grupi ih je bilo 18. Natalija Đurić je dobila zlatnu medalju, jer je prošla čisto ceo parkur. Pored nje su učestvovali još i Isidora Savić, Ognjen Janković i Sava Marković. To je bila prva ekipa koja se zvanično pojavila na nekom takmičenju posle 55 godina - kaže Savić, i dodaje:
-Najbitnije nam je da je nešto počelo ponovo da živi posle više od pola veka pauze. Rezultati su trenutno u drugom planu. Za sada ćemo gledati samo da stičemo iskustvo i ulažemo u dalje školovanje, da bismo tek sledeće godine mogli ravnopravno da konkurišemo. Ovo takmičenje nam je bilo značajno jer su deca videla da to mogu. Pre samog turnira su imala tremu, bila su uplašena, a onda su shvatila i videla da mogu ravnopravno da se takmiče sa drugarima iz drugih gradova, tako da su sada prepuna elana da krenu napred.
A prilika za sticanje iskustva će vrlo brzo biti. Već za dve nedelje predstoji još jedno takmičenje u Beogradu, potom u maju u Novom Sadu, dok je sama kruna sezone Prvenstvo Srbije u julu mesecu.
Međutim, ono što se čini važnijim od bilo kojeg takmičenja je međusobno druženje, uživanje u boravku u prirodi, kontaktu sa plemenitim životinjama. To su, kako Savić navodi, glavni razlozi zbog kojih se deca opredele za ovaj sport, ali i njegova najveća korist. Svi ostali trijumfi dolaze usputno.
Uzgajivači sportskih konja-perspektivno zanimanje
-Veliko interesovanje u Savezu vlada za naše uzgajivače sportskih konja. Trenutno je potražnja za ovim kadrom mnogo veća od ponude. U tom smislu, svko zvanično okupljanje ili takmičenje nam je odlična prilika za promociju samog smera, jer kako sada stvari stoje tu nezaposlenih neće biti - ističe direktor Srednje poljoprivredne škole sa Domom učenika Šabac.

Skup sport u “Tauru” dostupan svima
-Svuda je ovo jako skup sport. Sa našom decom je skakalo dete čiji konj je koštao 20.000 evra. Mi smo, sa druge strane uspeli, da našim polaznicima obezbedimo da ovaj sport ne košta ništa više od prosečnog treninga bilo kojeg drugog sporta. Za istu tu cenu oni se dalje takmiče. To nam i jeste bio cilj: da roditelje ne košta ništa, a da deca mogu da se takmiče. Naravno, ko u budućnosti bude hteo ozbiljnije da se bavi time moraće da uloži mnogo više - kaže Predrag Savić, i napominje da se zainteresovani za treninge mogu raspitati na broj telefona 064/ 14-69-235.
T.Trifković

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa