19. april 2018.19. apr 2018.
Zdravlje za sve
AKCIJA DOMA ZDRAVLjA “DR DRAGA LjOČIĆ”

Zdravlje za sve

Dom zdravlja “Dr Draga Ljočić” obeležio je Svetski dan zdravlja pod sloganom Univerzalna pokrivenost zdravstvenom zaštitom: dostupna i pristupačna svima – zdravlje za sve. U akciji na platou ispred stare Robne kuće, učestvovale su sve službe Doma zdravlja, promovišući imunizaciju, zdrave stilove života i nacionalne skrining programe za karcinom debelog creva i dojke. Tom prilikom, sugrađanima je meren pritisak i šećer u krvi.
- Govorimo o imunizaciji koja je izuzetno važna za sprečavanje akutnih zaraznih bolesti, odnosno, epidemija. Takođe, ovim akcijama radimo i na sprečavanju hroničnih nezaraznih bolesti, koje su u sve većem porastu. Ističemo važnost fizičke aktivnosti, jer gojaznost je bolest i uvod u mnoge hronične kardiovaskularne, pa i maligne bolesti. Pravilnom ishranom i fizičkom aktivnošću, možemo sprečiti navedene bolesti. Preporučujemo brzi hod trideset do četrdeset pet minuta dnevno, što svako od nas može sebi da priušti. Pravilna ishrana podrazumeva manje slatkiša i zasićenih masnoća. Moram da napomenem da je i pušenje izuzetno štetno, jer doprinosi sve većem porastu malignih bolesti, posebno pluća, izjavila je dr Jasmina Stanković, direktorka Doma zdravlja.
U akciji preventivnih pregleda, jedne u nizu koje Dom zdravlja redovno organizuje, naši sugrađani su imali priliku da izmere osnovne zdravstvene parametre.
- Sto sedam Šapčana uzelo je učešće u našoj akciji. Među devedeset dva sugrađanina koji su merili šećer u krvi, dvanaestoro njih ima povišen, a od sto sedam ispitanih, dvadeset troje njih registrovalo je povišenu tenziju, kaže Mirjana Divljaković, glavna medicinska sestra.

M.F.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa