19. april 2018.19. apr 2018.
Veliko interesovanje za javni sektor
POTPISANI UGOVORI ZA PROGRAM STRUČNE PRAKSE NSZ

Veliko interesovanje za javni sektor

Pravnici koji će steći stručno osposobljavanje u programu stručne prakse u petak su potpisali ugovore u Nacionalnoj službi za zapošljavanje Filijala Šabac. Prvi put ove godine i pravnici na ovaj način mogu da obave praksu u javnom sektoru. Novina je i da više nema gornje granice za ovaj program, nego mogu da učestvuju svi koji nemaju radno iskustvo u poslu za koji su obrazovani. Na ime novčane pomoći isplaćivaće se 14.000, 16.000 i 18.000 dinara, u zavisnosti od stručne spreme, što je 2.000 dinara više nego prošle godine. Konkurs za program stručne prakse traje do utroška sredstava, a najkasnije do 30. novembra.
Ovom prilikom je navedeno i da je nezaposlenost na nivou Filijale manja oko 10 odsto u odnosu na isti period prošle godine, dok je za sam Šabac broj nezaposlenih manji više od 12 odsto za godinu dana. Ukupan broj nezaposlenih u Šapcu na kraju marta je bio 8.999 lica.
-Novina u odnosu na prethodne godine je što nema gornje granice u godinama i u program stručne prakse može da bude uključen svako ko nema radnog iskustva u struci. Poslodavci i iz privatnog i iz javnog sektora mogu da apliciraju za ovu meru. Više sredstava je opredeljeno za privatni sektor, a javni je ograničen. Mogu da učestvuju samo određene oblasti: zdravstvo, obrazovanje, socijalna zaštita i novina je pravosuđe. Za to vreme dobijaće pomoć koja je za 2.000 dinara uvećana u odnosu na prethodne godine, objasnila je Mira Ilić iz NSZ. Navela je i da često osobe koje učestvuju u ovom programu kasnije zasnuju radni odnos sa poslodavcem.
Konkurs traje do utroška sredstava, a najkasnije do 30. novembra, ali je istaknuto da je kvota skoro ispunjena.
-Izabrani smo od strane NSZ u projektu stručno usavršavanje i osposobljavanje u saradnji sa Višim sudom u Šapcu, u mom slučaju. Sigurna sam da će nam, kao diplomiranim pravnicima radno mesto sudijskog pripravnika biti od velikog značaja u daljem usavršavanju i sticanju dodatnih znanja. Ovo će nam biti odlična odskočna daska za građenje buduće pravničke karijere, navela je Maja Nešić, jedna od potpisnica ugovora.
Aleksandar Milosavljević, sekretar Osnovnog suda u Šapcu zahvalio se i Republici što je donela odluku da i pravosuđe učestvuje u programu stručne prakse, kao i šabačkoj Filijali NSZ na dobroj saradnji.
-Ovo mnogo znači i za nas i za njih. Do sada je bilo potrebno da volontiraju dve godine da bi polagali pravosudni ispit. Ovaj program traje godinu dana, ali i to je značajno, rekao je Milosavljević.
Direktor NSZ Filijala Šabac Dragan Mićić izjavio je da je veliko interesovanje za programe i da se javio znatno veći broj zainteresovanih nego što je opredeljeno sredstava za javni sektor. Smatra da će u narednih mesec dana sve mere biti raspoređene.
-Što se tiče trendova kretanja nezaposlenosti, poslednje tri, četiri godine dolazi do smanjenja broja nezaposlenih na evidenciji. Nije to samo zbog zapošljavanja, ali najveći broj jeste dobio posao. Samo za tri prva meseca ove godine, oko 100 ljudi mesečno se zaposlilo posredstvom NSZ. Još uvek važi zabrana zapošljavanja u javnom sektoru. Ipak, postoji jedan deo zdrave šabačke privrede koji stalno zapošljava. Privredna aktivnost u gradu je živa, posebno od dolaska “Jazakija”, a tu su i “Mondi”, “Eliksir”, zatim kompanije koje rade uslužne delatnosti. Oni su najveći broj svojih zaposlenih zaposlili preko NSZ, istakao je Mićić.
Nezaposlenost u Šapcu pala ispod 9.000
Tatjana Gavrilović iz sektora za posredovanje NSZ navela je konkretne podatke koji se tiču kretanja nezaposlenosti na području Filijale. Pored Šapca, Filijala pokriva i Koceljevu, Bogatić i Vladimirce.
-Na kraju marta ove godine registrovano je 15.724 lica koja traže zaposlenje, na teritoriji koju pokriva Filijala. Najviše je nezaposlenih u Šapcu, 8.999. To je 183 lica manje nego na kraju prethodnog meseca. Gledano u odnosu na isti period prošle godine, nezaposlenost u Šapcu je smanjena za 12,21 odsto, odnosno za 1.252 osobe, istakla je Gavrilovićeva.
M.M.

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa