19. april 2018.19. apr 2018.
POMOĆ KADA JE NAJTEŽE
PETNAEST GODINA SAVETOVALIŠTA ZA PORODICU I MLADE

POMOĆ KADA JE NAJTEŽE

Savetovalište za porodicu i mlade Centra za socijalni rad „Šabac“, u petak je obeležilo petnaest godina postojanja. Tim povodom održana je tribina na temu „Uloga Savetovališta za porodicu i mlade u lokalnoj zajednici“ u Centru za stručno usavršavanje
Direktorka Centra za socijalni rad Jelena Milošević istakla je da savetovalište od dana osnivanja kontinuirano pruža pomoć porodicama i pojedincima koji porodicu čine.
-Imajući u vidu savremenu porodicu i probleme sa kojima se suočava mogu da kažem da je ova usluga veoma značajna. Važnost preventivnog rada i uopšte Savetovališta u lokalnoj zajednici prepoznala je i naša lokalna samouprava. Tako su naše savetodavne usluge potpuno besplatne i finansiranje rada Savetovališta u potpunosti se vrši iz gradskog budžeta. Savetovalište radi dva puta nedeljno i u njemu rade dva porodična terapeuta koja pružaju podršku članovima porodica kroz informativne, savetodavne i terapeutske usluge, objasnila je Jelena Milošević.
Na tribini su govorili: Trajko Davidovski, specijalista psihologije socijalne zaštite, Milica Obrenović diplomirani socijalni radnik i Vesna Brajić, diplomirani pedagog i porodični savetnik. Milica Obrenović, psihoterapeut sa najdužim stažom u savetovalištu govorila je o tome kako biti dobar roditelj i posle razvoda braka.
-Statistički podaci pokazuju da je poslednjih godina povećan trend porodica sa problemima u postrazvodnom funkcionisanju. Kada se završi pravni i formalni razvod, koji supružnici „izguraju“ na sudu, ostaje bolna praznina za njihovu decu i teškoća kako dalje. Deci je veoma teško da se nose sa tim periodom kada njihovi roditelji odluče da više ne žive zajedno. Odrasli ljudi sa svojim sistemom vrednosti i životnim iskustvom mogu da se snađu i organizuju na nov način, ali deci je jako teško. Deca imaju svoju treću dimenziju razvoda koja nije ni mamina ni tatina. Treba da se naviknu na novu školu, nove drugove, nov kontekst u kome će živeti, rekla je Milica Obrenović.
Prema njenim rečima roditelji, usled okupiranosti negativnim emocijama, strahom za egzistenciju, sporovima oko podele bračne imovine, ponekad ne čuju i ne vide osećanja svoje dece. Milica Obrenović je na tribini dala nekoliko saveta roditeljima kako da se ponašaju upravo onda kada se formalni postupak razvoda okonča.

M.M.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa