19. april 2018.19. apr 2018.
Šta donosi preispitivanje
nakaradnog zakupa državne zemlje

Burazerska podela umesto restitucije

Ispravljanje nepravde u dugoročnom zakupu državnog poljoprivrednog zemljišta najavio je Branislav Nedimović, ali je pravi problem, nakaradnu politiku burazerske dodele, probao da zamaskira sukobom ratara i stočara kao i potrebama restitucije.
Ministar poljoprivrede Nedimović je ovih dana odlučio da Vojvođanima otkrije epohalni podatak da poljoprivredno zemljište predstavlja jedno od najznačajnijih resursa kojima Srbija raspolaže, naročito kada je reč o državnom poljoprivrednom zemljištu. Vojvođani samo što nisu popadali u nesvest od tolikog prosvetljavanja.
Gostujući u Bečeju, rodnom mestu kolege pokrajinskog sekretara za poljoprivredu Vuka Radojevića, koji ga je tu i doveo, Nedimović je još rekao da je ostvaren napredak u pogledu upravljanja državnim poljoprivrednim zemljištem, ali da će zakon o njemu morati da bude menjan, jer se ovako guraju u sukob ratari i stočari, a pojavljuje se problem i sa restitucijom.
Kad onako izdaleka pogledate ove izjave, ne vidi se ništa naročito sporno. Ali jako izdaleka.
Ono što je krucijalno u celoj priči, pa ipak namerno izostavljeno, a bečejski poljoprivrednici nisu pitali, ili mediji nisu njihova pitanja preneli, je sledeće: „Zašto se problemom restitucije ili kvazi sukobom oko dostupnosti površina zemlje ratarima i stočarima, prikriva osnovni problem, a to je neracionalno i burazersko deljenje državne zemlje na 30 godina inostranim i domaćim tajkunima, kao i zaslužnim partijskim poslušnicima“.
Osim Lige socijaldemokrata Vojvodine, koja redovno postavlja to pitanje, nikog i ne zanima zašto se sprema nova dodela od oko 5.000 hektara zemlje nemačkoj kompaniji „Tenis“. Nikog, pa ni ministra, ne zanima da li je tačno da je ta kompanija, nakon što je letos i jesenas dobila preko pet hiljada hektara zemlje u Kikindi i Zrenjaninu u dugoročni zakup na 30 godina, odložila investiciju za iduću godinu i sa kojim obrazloženjem.
A poljoprivrednici sa područja Kikinde i Zrenjanina, koji su uskraćeni za ovu zemlju, pitaju se kako je moguće da se nekome odobri zakup zemlje na tri decenije, a da on onda odlaže planiranu investiciju, bez koje tu zemlju ne bi ni dobio.
Republička i pokrajinska vlast mogu pokazati svoje dobre namere i ozbiljnost na slučaju „Tenisa“, ako ne dozvole pravo dugoročnog zakupa zemlje još pet hiljada hektara u Plandištu, Vršcu i Sečnju, dok ne budu poznati svi uslovi pod kojima ta kompanija namerava da podiže farme u Vojvodini i dok ne ispuni prethodno dogovorene obaveze.
Poljoprivrednici su do sada bili u mogućnosti da iznajmljuju državnu zemlju, ali samo na godinu dana. Svakom ko se iole razume u poljoprivredu jasno je koliko je to loše rešenje, pogotovu ako se uzme u obzir da prethodno navedeni strani investitori, tajkuni, partijski drugari tu istu zemlju po drugom Zakonu dobijaju na 30 godina, i još pri tome imaju prava prvi da odvoje sebi parcele, a domaćim paorima šta ostane.
Da li je ministarstvo zaista rešilo da unese neke pravednije uslove za sve zainteresovane za državnu zemlju, ili će ovo biti samo dodatno raščišćavanje prostora za one „drugare“ koji u prvom navratu nisu uspeli da se domognu hiljada hektara zemlje, kao oni već pominjani u Gakovu, Zrenjaninu, Kikindi, Novom Bečeju.....pokazaće situacija na terenu ili na traktorskim barikadama.
Za “Glas Podrinja”
Nevena Subotić,
glavna i odgovorna urednica Novobečejskog informatora

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa