19. april 2018.19. apr 2018.
OBRAĆANjE JAVNOSTI ŽRK “MEDICINAR”

Sportska (ne)pravda!

Nakon odluke Stalne arbitraže RSS, kojom su poništeni Osnovni ugovori između bivših igračica Ane Tomković i Ane Kačarević i ŽRK „Medicinar“ iz Šapca, izražavamo naše nezadovoljstvo povodom navedenih arbitražnih odluka.
Dana 12.04.2018. godine uvidom na internet stranicu RSS-a informisali smo se da su gore pomenute igračice registrovane za ŽRK „Bekament“ Bukovička Banja i to na osnovu Arbitražne odluke RSS-a. Zanimljivo, ali arbitražnu odluku u sporu sa igračicom Anom Tomković smo primili tek dva dana kasnije 14.04.2018. godine, dok arbitražnu odluku u sporu sa igračicom Anom Kačarević do današnjeg dana još nismo primili, ipak pretpostavljamo da se radi o istim odlukama, jer su im i ugovori identični. Ovde ističemo i to da je dosta ljudi pre nas saznalo da navedene igračice više nisu članice našeg kluba. Dakle, Stalna Arbitraža RSS je poništila Osnovne ugovore o bavljenju sportom između našeg kluba i gore pomenutih igračica, te su se navedene igračice nesmetano registrovale za ŽRK „Bekament“. Međutim i to ne bi bio toliki problem da Arbitražna odluka nije pre svega jedna velika sportska nepravda!
Naime, mi smo sa navedenim igračicama kao i sa svim ostalim igračicama u klubu imali zaključene identične ugovore, po istom principu odnoseći se prema svim igračicama, i sve obaveze koje smo prema njima preuzeli mi smo ispunili, onako kako smo se sportski i ljudski dogovorili, pa ipak ni sa tim one nisu bile zadovoljne. Posebno ističemo da su ugovori koji su poništeni overeni od strane Notara i registrovani od strane RSS-a i na kraju su ipak poništeni.
Ovde se posebno pitamo čemu overa kod Notara i čemu registracija u RSS kad Stalna arbitraža RSS uvek može da poništi ugovore! A štetu naravno snosi samo klub. Da li postoji odgovornost za nastalu štetu od strane Notara i RSS-a jer oni nisu imali primedbe na ove ugovore. I dan danas na sajtu RSS može se videti da su registrovani ugovori između našeg kluba i navedenih igračica, pa ipak one igraju sada za drugi klub. S obzirom da smo sa svim drugim igračicama imali iste ugovore da li su i oni sada nevažeći? Imamo li i dalje obavezu da poštujemo takve ugovore, odnosno dogovore sa igračicama? Da li sada i druge igračice mogu da traže da odu iz kluba i da li mi moramo da prema njima ispunjavamo obaveze?
Cilj i svrha arbitraže nije samo rešavanje pravnih pitanja, u suprotnom bi ona bila suvišna, jer za to postoje sudovi, već mora da vodi računa i o sportskim pitanjima. Naravno Stalna Arbitraža RSS je ovakvom odlukom jasno pokazala da je sportska pitanja kao ni sam sport ni malo ne zanimaju. Problemi oko ugovora nisu samo problemi našeg kluba već svih rukometnih klubova u Srbiji. Da li ovo znači da i najmanja pravna začkoljica može da dovede do ništavosti ugovora i pored overe kod Notara i registracije u RSS?
Imajući u vidu navedeno pitamo se gde to ide naš sport? Da li je Arbitraža ovakvim svojim stavovima otvorila vrata „Sportskim preletačevićima“? Igračima koji će beskrupulozno promeniti klub, pogaziti svaki dogovor sa klubom u kojem igraju, kad god im se učini da imaju bolju ponudu, a da će ih u tome Sportska arbitraža bezrezervno podržati. Da se sa klubom neće dogovarati ni o čemu, jer je izgleda Arbitraža RSS za „dogovore“ pogodnija. Sve naravno na štetu klubova koji ionako jedva sastavljaju kraj sa krajem. Međutim ono što najviše brine nije pravni stav Arbitraže, već gorak ukus posle „poraza“ jer smo ipak mišljenja da iza svega stoji ipak nešto drugo. Ovo ističemo iz razloga jer je igračice u postupku zastupao advokat, a uz advokata i doskorašnji trener našeg kluba Saša Bošković, a sada trener kluba za koji su igračice Ana Tomković i Ana Kačarević već registrovane, tj. ŽRK „Bekament“.
Kao što je poznato naš klub želi da odbrani titulu šampiona države a za isti trofej se bori i ŽRK „Bekament“. A igračice se registruju upravo nekoliko dana pred duel ove dve ekipe, a u postupku učestvuje i trener koji je u prvom delu bio trener našeg kluba, a u drugom delu prvenstva trener ŽRK „Bekament“. Kada se ovo ima u vidu očigledno je da Stalnu Arbitražu RSS ne zanimaju ni malo ova sportska pitanja! Ili je ipak možda zanimaju? Možda im je ipak važno ko će biti šampion države.
S poštovanjem
ŽRK „MEDICINAR“

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa