26. april 2018.26. apr 2018.
foto: J. I.

foto: J. I.

GIMNASTIČKO PRVENSTVO U ŠAPCU

SPORT, ZDRAVLjE, RAZVOJ

Školska gimnastika sve popularnija u Srbiji. Prvo takmičenje posle nekoliko godina u Šapcu. Kao bazični sport gimnastika izuzetno važna za pravilan razvoj
Iako jedan od tri bazična sporta i disciplina koja svoje trajanje meri gotovo milenijumima, gimnastika nije u vrhu popularnosti u Srbiji. Ipak, iz godine u godinu sve veći broj, pretežno devojčica baš u “kraljici dvoranskih sportova” vidi mesto da se pokaže i dokaže. Najbolji način popularizacije oduvek su bila takmičenja na širem nivou od lokala, te je i Prvenstvo centralne Srbije u gimnastici u Šapcu, proteklog vikenda, dobar način da ovaj olimpijski sport stekne nove pristalice i vežbače.
- Publika u sali Gimnazije je uživala u tzv. C programu, odnosno borbi u disciplinama školske gimnastike, one koja je istovremeno baza pravilnog razvoja dece, ali i početni stepenik u napretku ka vrhunskom sportu. Interesovanja ima u oba šabačka kluba, no takmičenja poput ovog su prilika da vidimo gde smo u odnosu na druge gradove – istakla je Milena Spasojević, profesor Šabačke gimnazije i trener u GK “Kami” Šabac.
Uz dva šabačka kluba “Kami” i “Slobodu”, predstavilo se još devet klubova iz: Beograda, Požarevca, Kragujevca, Smedereva i Sevojna. Ukupno 169 takmičarki. Pobeda je proces, ali već je trijumfovao svako ko odabere sport, istakao je predsednik Skupštine grada Šapca Nemanja Pajić.
-Odabrati sport je pobeda, kvalifikovati se na ovakvo takmičenje još jedan trijumf, a posvetiti se svom razvoju, zdravlju, napretku, trijumf nad trijumfima. Često organizujemo mnoge sportske događaje, gimnastiku nismo dugo, no verujem da sada otvaramo i niz nadmetanja i u ovom sjajnom sportu u našem gradu. Rade dva kluba u Šapcu, nadam se da će se, najpre, još više devojčica zainteresovati za gimnastiku, a onda će i uspesi doći. Ponosan sam što paralelno, kao Grad, podržavamo i razvijamo i vrhunski, ali i masovni, školski sport, te zaista možemo biti primer drugima u Srbiji – naglasio je Pajić.
Skup više faktora gimnastiku lagano vraća među najpopularnije sportove dama kod nas.
-Svaka demonstracija je spoj spretnosti, umeća i gracioznosti u kojima prevazilazimo sebe svaki trening. To je mene odvelo na prvi trening, a verujem i mnoge moje drugarice – ističe učesnica iz Požarevca.
Na četiri vežbališta borbu su vodile takmičarke u četiri uzrasta: Od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola; peti i šesti razred; sedmi i osmi razred i srednjoškolke. Najbolje su bile ekipe “Beograda” i “DIF”, a ekipnu titulu među srednjim školama zaslužila je šabačka “Sloboda”. GK “Kami” četvrti ekipno kod starijih osnovki.


B. D.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa