26. april 2018.26. apr 2018.
DA DECA SHVATE ZNAČAJ PRIMARNE SEPARACIJE
EKOLOŠKA AKCIJA U OSNOVNIM ŠKOLAMA

DA DECA SHVATE ZNAČAJ PRIMARNE SEPARACIJE

Studenti Visoke poljoprivredne škole strukovnih studija realizuju praksu u saradnji sa Odeljenjem za inspekcijske i komunalno-stambene poslove, Grupom za zaštitu životne sredine. Tokom prakse u osnovnim školama na teritoriji Šapca drže predavanja učenicima nižih razreda o značaju primarne separacije otpada. Ovog utorka posetili su Osnovnu školu “Stojan Novaković” na Letnjikovcu.
JKP “Stari grad” tom prilikom je školi uručio kutije za odlaganje papirnog otpada. Preduzeće “Domis” DOO Lučani poklonilo je školi komposter kako bi mogli biorazgradivi otpad da prerađuju u kompost.
- Odeljenje za inspekcijske i komunalno-stambene poslove, Grupa za zaštitu životne sredine realizuje sa Visokom poljoprivrednom školom stručnu praksu za studente završne godine. Cele prošle i ove sedmice imamo akcije u okviru Dana planete zemlje. Vršimo edukaciju učenika od prvog do četvrtog razreda o značaju primarne separacije otpada. Na ovom projektu nam pomaže i JKP “Stari grad” koji dodeljuje kutije za primarnu separaciju, navela je Maja Mandić, načelnica Odeljenja za inspekcijske i komunalno-stambene poslove.
Učenici Visoke poljoprivredne škole na predavanjima su deci govorili o vrstama otpada i pravilnom načinu njihovog odlaganja. Objašnjavali su im koliko je značajna reciklaža i da se neki otpad može ponovo iskoristiti.
-Uz pomoć naših profesora svakog utorka imamo ovakve akcije. Govorimo deci o otpadu i podižemo im svest o tome da nije svaki otpad smeće. Objašnjavamo im da postoji biootpad koji se u baštama koristi za kompostiranje i koji se može iskoristiti. Takođe, pričamo im koliko je potrebno vremena za razgradnju kog otpada. Na primer, za razlaganje aluminijumskog otpada potrebno 200 do 500 godina, metalnog otpada 100 godina, a za staklo i plastične kese 1.000 godina, rekao je Uroš Popov, student VPŠSS.
Deca su od ranije već nešto znala o tome kako treba da čuvaju sredinu, a pažljivo su slušala i na predavanju.
-Nije pristojno smeće odlagati tamo gde ne treba. Svi se trudimo da naše okruženje bude čisto, zaključila je Teodora iz trećeg razreda.
Sa Teodorom se složio i njen drug iz razreda Mihailo.
-Odlažem smeće propisno. Treba da cenimo našu budućnost. Ne treba bacati otpatke na puteve, u vodu i druga mesta koja nisu tome namenjena, rekao je Mihailo.
JKP “Stari grad” od prošle godine ima uspešnu saradnju sa Predškolskom ustanovom “Naše dete”. Deca su posećivala Prihvatilište za pse da nauče kako treba da se ophode prema svojim ljubimcima i napuštenim životinjama. Obilazili su Zelenilo da vide kakav je proces proizvodnje biljaka. Ipak, najznačajnije o čemu su učili bila je selekcija otpada.
-Ove godine proširi smo saradnju i na osnovne škole. Počinjemo sa darivanjem kutija za sakupljanje papirne ambalaže u školama. Nadamo se da će deca da shvate da je separacija otpada normalna stvar koju svi mi svakodnevno treba da radimo, navela je direktorka JKP “Stari grad” Snežana Đokić.
Milorad Domanović iz “Domis tim” Lučani rekao je da se ovo preduzeće bavi popularizacijom, promocijom i uvozom mikrobioloških sredstava na osnovu efektivnih mikroorganizama koji se koriste u poljoprivredi i ekologiji. Ističe da su se sa Gradom Šapcem, JKP “Stari grad” i Centrom za stručno usavršavanje intenzivno uključili u ekološke aktivnosti.
-Uvek kada možemo pomažemo slične akcije doniranjem naših sredstava. Ovde smo poklonili jedan komposter za dvorište gde će deca moći da odlažu biorazgradivi otpad i naše sredstvo za kompostiranje. Dobijeni kompost će moći da koriste za gajenje cveća ili povrća. Cilj nam je da jedan deo od onoga što smo uzeli vratimo prirodi, istakao je Domanović.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa