26. april 2018.26. apr 2018.
UŽAS U PROVU

ZLOSTAVLjAO ROĐENU UNUKU

M.M. (1946) iz Prova priveden je u petak veče pod sumnjom da je seksualno zlostavljao svoju unuku od devet godina. Njemu je određen pritvor do 30 dana za krivično delo nedozvoljene polne radnje nad detetom.
Kako nezvanično saznajemo, M.M. je zatekla supruga da neprimereno dodiruje devojčicu u voćnjaku. Dete se tada požalilo da se to dešavalo i u prethodnim danima.
Slučaj je policiji prijavila majka devojčice, inače ćerka M.M. koja posle razvoda živi kod roditelja sa još dvoje dece. Pregledom je utvrđeno da devojčica nije silovana.
Ovih dana centralni mediji gotovo svakodnevno izveštavaju o slučajevima pedofilije po Srbiji. Vesna Brajić diplomirani pedagog, porodični savetnik i rukovodilac Službe za zaštitu dece i mladih Centra za socijalni rad Šabac, ističe da pojava pedofilije predstavlja jedan od najtežih oblika zlostavljanja maloletne dece. Navodi da na evidenciji CSR postoje takve prijave, ali da one nisu tako česte i da se na godišnjem nivou broj prijava kreće od jedne do pet. Takođe, kaže da su počinioci najčešće osobe iz bliskog okruženja deteta, osoba koju dete poznaje i sa kojom može imati odnos bliskosti i poverenja.
-Prvi korak zaštite maloletne dece koja su žrtve seksualnog zlostavljanja ili zloupotrebe, jeste otkrivanje zlostavljanja ili zanemarivanja. Obaveza je svih institucija, pojedinaca ili ustanova da prijave ovaj vid nasilja nad decom ili sumnju na nasilje. Nakon prve prijave potrebno je da organ starateljstva sagleda okolnosti u kojima se desilo nasilje, uslove u kojim dete živi, procenu roditeljskih kapaciteta kao i celokupne činjenice koje se odnose na život deteta a zatim sa pozicije organa starateljstva utvrdi procenu rizika, stanja i potreba maloletnog deteta i porodice i da u skladu sa tim donosi dalje odluke koje se tiču zaštite najboljeg interesa maloletnog deteta, navodi Vesna Brajić.
Dodaje da najbolji interes deteta uvek ima prednost nad interesom roditelja, odnosno staratelja, ustanove i zajednice.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa