26. april 2018.26. apr 2018.
OPOZICIJA PONOVO U PROBLEMU KADA JE REČ O PREDLOGU DRAGANA ĐILASA O UJEDINjENjU

IMA LI NADE ZA “SAVEZ ZA SRBIJU”

Predsedništvo Pokreta slobodnih građana jednoglasno je zaključilo da predlog Dragana Đilasa za stvaranje “Saveza za Srbiju” nije prihvatljiv jer se bavi formom i podelom funkcija, umesto izgradnjom jasne političke vizije oko koje bi se okupile demokratske snage, saopšteno je iz tog pokreta.
Predsedništvo PSG-a potvrdilo je spremnost pokreta da sarađuje sa svim demokratski opredeljenim organizacijama i pojedincima u aktivnostima kojima se rešavaju problemi građana Srbije, navodi se u saopštenju.
Dodaje se i da je Predsedništvo PSG-a jednoglasno zaključilo da predlog Dragana Đilasa za stvaranje Saveza za Srbiju nije prihvatljiv jer se bavi formom i podelom funkcija, umesto izgradnjom jasne političke vizije oko koje bi se okupile demokratske snage.
Pokret poručuje i da ostaje otvoren za zajedničke aktivnosti koje su u interesu ljudi i koje vode ne samo smeni vlasti, već i suštinskim promenama.
U saopštenju se ističe i da PSG ne pristaje na tabloidizaciju saradnje opozicije kojom se, kako navode, nastoji stvoriti uverenje da se opozicija bavi sobom umesto Srbijom.
Ovo saopštenje je izazvalo pravu buru na opozicionom polju, naročito ako se ima u vidu da je ovo već druga “pedala“ koju je Saša Janković podelio svojim koalicionim partenrima. Slično je „oladio“ i Demokratsku stranku posle predsedničkih izbora aprila prošle godine. Zanimljivo je da PSG u svom saopštenju nijednom rečju nije spomenuo Dveri kao razlog odbijanja, već formu i podelu funkcija. Jedine dve funkcije koje se nalaze u Đilasovom predlogu su – menadžer Saveza, koju bi obavljao nekadašnji gradonačelnik Beograda, i mesto generalnog sekretara koja je namenjena Ljubanu Paniću. Utisak je kao da se PSG sada vadi pričom o Dverima.
Tako je Janković izjavio da se čvrsto zalaže za udruživanje opozicije, ali je i dodao da u okvirima te saradnje nema mesta za politike i organizacije poput Dveri, koje, kako je rekao, smatraju da je Ratko Mladić heroj, a da žene nemaju pravo na abortus.
Janković je kazao da postoji više predloga za udruživanje opozicije, ali da PSG smatra da ne može biti kompromisa oko vrednosti kao što su izgradnja moderne, evropske Srbije, poštovanje ljudskih prava i demokratskih institucija.
- Nismo ušli u priču o udruživanju opozicije da bismo na izborima dobili neki procenat glasova više već da bi ponudili rešenja da građani žive kvalitetno. Nije dovoljno biti protiv Aleksandra Vučića već treba ponuditi rešenja - kazao je Janković.
On je kazao da je posle razgovora sa Draganom Đilasom, Vukom Jeremićem i drugim predstavnicima opozicije, PSG usamljen u stanovištu da Dverima nema mesta u eventualnom opozicionom savezu.
Za razliku od Jankovića, Jeremić, predsednik Narodne stranke nije odbio predlog i smatra da je neophodno naći efikasnu formu zajedničkog delovanja istinske opozicije.
- Potrebno je ohladiti glavu i smiriti strasti. Neophodno je pronaći format zajedničkog delovanja prave opozicije. Uveren sam da će to biti postignuto i verujem da za to neće biti trajnih prepreka. Janković i Đilas su izuzetno prominentni akteri i verujem da će sve razlike biti prevaziđene. Na stolu je više ideja na koji bi način mogla da deluje opozicija i sve su one dobrodošle istakao je Jeremić.
On je rekao da je politika „živ proces“ i da dolazi i do razmimoilaženja.
- Verujem da ćemo pronaći način da prevaziđemo sva neslaganja. Potreban nam je zajednički nastup. Narodna stranka će učiniti sve da se pronađe zajednički imenitelj. Uveren sam da ćemo modalitet pronaći i da neće biti trajnih prepreka - rekao je Jeremić.
Za to vreme, demokrate čekaju izbori za novo rukovodstvo, ali su i mnoge oči uprte ka njihovom dvorištu. Predsednik Gradskog odbora DS u Šapcu Dušan Kostadinović kaže da će ta stranka posle unutarstranačkih izbora “biti apsolutno posvećena naporima na objedinjavanju svih protivnika režima i politike Aleksandra Vučića”.
- To će i biti centralna tema na predstojećim izborima unutar DS. Biraće se između aktuelnog rukovodstva, koje je na Beogradskim izborima pokazalo da nije za saradnju sa opozicijom i onih kandidata koji su nedvosmisleno za savez sa opozicijom. Kada govorimo o saradnji opozicije, mi ne mislimo samo na političke stranke, već i na pokrete, sindikate, istaknute pojedince, intelektualce, i sve ostale čije opravdano nezadovoljstvo ovoga trenutka nema ko da artikuliše i koje preti da eskalira u erupciju narodnog besa ističe Kostadinović.
Kada je reč o ujedinjenju opoziije, on smatra da je rezultat beogradskih izbora jasna poruka svima da građani žele jaku organizaciju predvođenu prepoznatljivim ljudima sa jasno definisanom politikom.
- Ta politika mora biti distancirana od politike Aleksandra Vučića i iza koje treba da stoje konkretni i vidljivi rezultati, a ne maglovita obećanja. Integrativni procesi neće proći bez DS. Ona u njima neće učestvovati kao posmatrač, već kao neko ko na osnovu svog iskustva, znanja i vizije, želi da kreira ambijent u kome će građanima vratiti sigurnost i veru da se od poštenog rada može pošteno i slobodno živeti bez straha od budućnosti, i što je jako važno bez straha od vlasti – zakljčuje Kostadinović.
Dok se svi ti procesi u opoziciji ne završe, rano je govoriti o sudbini ujedinjenja opozicije. Problem je jedino u tome što su sve glasnija govorkanja da režim planira parlamentarne izbore na jesen, pre nego što bi se krajem godine potpisao pravno-obavezujući sporazum sa Kosovom.
NEĆEMO NOVI DOS
- Kada nam neki prete da ćemo doživeti sudbinu Srpskog pokreta obnove, mi kažemo da ne želimo da učestvujemo u sudbini nekog novog DOS-a, već želimo da radimo u interesu budućnosti Srbije. Ušli smo u ovo da bi Srbija izgledala drugačije - kazao je Janković, dodavši da PSG ne bi prihvatio ni eventualno učešće DSS-a u nekom savezu opozicije.

ĐILAS BEZ KOMENTARA
Posle reakcije PSG, očekivala se reakcija predlagača ideje o foriranju Saveza za Srbiju Dragana Đilasa. Kandidat dela opoziije za gradonačelnika Beograda na poslednjim izborima, čini se, mudro je izbegao svaki poziv da komentariše odluku Predsedništa PSG. U sutuaciji u kojoj se danas nalazi srpska opozicija verovatno da je najbolje da se svim akterima da malo predaha za nastavak pregovora.
N. K.

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa