26. april 2018.26. apr 2018.

Veliki pad Srbije na listi medijskih sloboda Reportera bez granica

Srbija je pala za deset mesta na listi medijskih sloboda koju je u sredu objavila organizacija Reporteri bez granica u svom novom izveštaju.
Srbija je sada na 76. mestu od ukupno 180 ispitanih zemalja prema izveštaju za 2018. godinu. U izveštaju za prošlu godinu bila je na 66. mestu.
To je, uz Maltu, Češku i Slovačku, najveći pad u Evropi, a samim tim i na celokupnoj listi.
Pod predsednikom Aleksandrom Vučićem Srbija je postala zemlja gde je nebezbedno biti novinar, što je jasno prema alarmantnom broju napada na novinare koji nisu istraženi, rešeni ili kažnjeni i agresivnoj kampanji blaćenja koju vode provladini mediji protiv istraživačkih novinara, navodi se u delu izveštaja o Srbiji.
Dosluh između političara i medija, visok nivo koncentracije vlasništva i nedostatak pluralizma u štampanim i radio televizijskim medijima takođe predstavljaju razlog za zabrinutost.
Od zemalja regiona ispred Srbije su BiH (62), Hrvatska (69) i Albanija (75), a iza Kosovo (78), Crna Gora (103) i Makedonija (109).
Osim Srbije sve zemlje su napredovale u odnosu na prošlu godinu - Albanija je napredovala za jedno mesto, BiH za tri, Hrvatska za pet, Kosovo za četiri, Makedonija za dva, Crna Gora za tri i Slovenija za pet mesta.
Prvak slobode medija ponovo je Norveška, a slede Švedska, Holandija, Finska, Švajcarska, Jamajka, Belgija, Novi Zeland, Danska i Kostarika.
Na dnu su zemlje koje su tu bile i prethodnih godina: Severna Koreja, Eritreja, Turkmenistan, Sirija, Kina, Vijetnam, Sudan, Džibuti, Kuba i Ekvatorijalna Gvineja.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa