26. april 2018.26. apr 2018.
Prijateljske veze
Partnerstva Italije na Balkanu

Prijateljske veze

Italijanska agencija za spoljnu trgovinu (ICE), trgovinsko odeljenje Ambasade Italije, proteklog ponedeljka organizovala je skup pod nazivom „Partnerstva Italije na Balkanu“ u „Palati Italija“. Na konferenciji koja je bila posvećena mogućnostima saradnje između italijanskih i srpskih firmi, prisustvovali su predstavnici naše novinske kuće i medijski ispratili događaj. Cilj susreta bio je pružanje što potpunijih informacija italijanskim kompanijama o mogućnostima i poslovnim prilikama u okviru značajnih sektora u Srbiji i o razvojnim planovima, projektima koje je Vlada Srbije definisala kao prioritetne i koje finansijski pomažu glavne evropske i međunarodne institucije. Srpski učesnici na konferenciji imali su priliku da čuju više o italijanskim iskustvima i dostignućima u različitim oblastima. Predstavljena su italijanska iskustva i dostignuća u oblasti zaštite životne sredine kao i iskustva u korišćenju evropskih fondova. Karlo Lo Kašo novi ambasador Italije u Beogradu otvorio je bilateralni susret i istakao da Srbiju i Italiju veže veliko prijateljstvo i ekonomska saradnja između dve zemlje.
-U Srbiji posluje veliki broj italijanskih preduzeća. Ekonomski centar radi pod okriljem ambasade Italije i naše ekonomsko prisustvo ovde je najznačajnija dimenzija, bar ja tako smatram, kada je u pitanju delovanje Italije ovde. Više od šeststotina preduzeća posluje u Srbiji i ona daju značajan doprinos u odnosima između naše dve zemlje. Prisutni smo sa međusobnom razmenom od skoro 4 milijarde evra. Mi smo i najznačajniji strani investitori u ovoj zemlji. Naš cilj je, posmatrajući i širi region, da razvijemo saradnju u strateškim sektorima koji će biti predmet razmatranja na skupu. Značaj investicija u sektore energetike, zaštite životne sredine i infrastrukture je pokazao da se konstantna pažnja posvećuje kako od strane srpskih organa, tako i u okviru procesa pristupanja Srbije Evropskoj uniji. Srbija teži da dostigne evropske standarde. Italijansko iskustvo ne samo da je priznato u ovim oblastima, nego je i traženo od strane Srba, koji su ovde pokazali veliku spremnost da sarađuju sa Italijom. Isto tolika je i naša spremnost da sarađujemo sa Srbijom i srpskim privrednicima, kako bismo joj zajednički pomogli na evropskom putu – istakao je italijanski ambasador u Beogradu, Karlo Lo Kašo.
Pored ambasadora na skupu je prisustvovalo više od 30 italijanskih firmi zainteresovanih za pronalaženje partnera u Srbiji, kao i brojni predstavnici srpskih državnih institucija iz oblasti energetike, zaštite životne sredine, finansija. Sve italijanske firme koje su učestvovale na skupu bile su zainteresovane za uspostavljanje partnerstava u Srbiji, pokretanje zajedničke proizvodnje i zajedničko učešće na domaćim i međunarodnim projektima, osnivanje mešovitih preduzeća, distribuciju tehnologija i proizvoda, poslovno-tehničku saradnju.
U Novom Sadu u junu, povodom nacionalnog dana Italije, planiran je naredni bilateralni susret, na kom će više biti reči o savremenim tehnologijama i proizvodnji.

M.Ž.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa