26. april 2018.26. apr 2018.
Predstavljena Švajcarska Strategija saradnje sa Srbijom

Nastavak uspešne saradnje

Prošlog četvrtka “Glas Podrinja” je prisustvovao predstavljanju nove švajcarske Strategije za saradnju sa Srbijom. Kao ključne oblasti u kojima će Švajcarska pomagati Srbiju apostrofirane su obrazovanje, ekonomski razvoj, energetika i reforma lokalne samouprave.
Direktor Švajcarske kancelarije za saradnju Ursula Lojbli rekla je da nova strategija predstavlja nastavak uspešne saradnje dve zemlje i da se oblasti na koje se odnosi poklapaju sa prioritetima Vlade Srbije u okviru evropskih integracija. Ona je napomenula da će Švajcarska u narednom periodu ulagati u razvojne projekte u južnoj i jugozapadnoj Srbiji.
-Mi smo prepoznatljivi po inkluzivnom razvoju, a ovo su regije u kojima je najveće siromaštvo i gde treba najviše ulagati. Imamo partnere u Srbiji kao što su Stalna konferencija gradova i opština i Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave - istakla je Lojbli.
Predstavnica Ministarstva spoljnih poslova Švajcarske Rut Huber istakla je da je Švajcarska sa programom razvoja u Srbiji prisutna od 1991. godine i da predstavljanje nove strategije ukazuje na spremnost te zemlje da i dalje podržava Srbiju u njenim naporima na evropskom putu. Ona je navela da Švajcarska ima specifično iskustvo u oblasti lokalnog razvoja i u segmentu dualnog obrazovanja i da to iskustvo želi da podeli sa Srbijom.
Prema njenim rečima, na snažnu vezu Srbije i Švajcarske utiče i činjenica da u njenoj zemlji živi i radi oko 200.000 državljana Srbije.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa