26. april 2018.26. apr 2018.
SELO KOJE SE RAZVIJA
ŽIVOT ŠABAČKIH SELA: GORNjA VRANjSKA

SELO KOJE SE RAZVIJA

“Prednost Vranjske je što je blizu Šapca, pa se stanovništvo mnogo ne iseljava” navodi član Saveta Mesne zajednice Gornja Vranjska dr Goran Stojićević. Trenutno su u punom jeku radovi na uređenju centra Vranjske. Već se uveliko planira kako će biti utrošena sredstva od ovogodišnjeg poreza
Gornja Vranjska za razliku od mnogih sela u Srbiji, ne umire nego se razvija. Poslednjih nekoliko godina meštanima je obezbeđeno gotovo sve da uslovi života budu što sličniji kao u gradu. Prioritet u narednom periodu je dovođenje zdrave pijaće vode u selo.
Vranjska ima oko 1.500 stanovnika, u biračkom spisku upisano je više od 1.100 meštana. Na centru se nalaze tri prodavnice, ambulanta, dve veterinarske ambulante, od pre dve godine tu su i apoteka i pošta. Pre desetak godina počela je i izgradnja crkve.
-Prednost Vranjske je što je blizu Šapca, pa se stanovništvo mnogo ne iseljava. Jedan od osnovnih ciljeva je da obezbedimo priključke za vodu za objekte javne namene, kao što su škola, Dom kulture i ambulanta. Cevi za vodovod su provedene, a da bi se ovi objekti priključili potrebno je oko 700.000 dinara, navodi član Saveta Mesne zajednice Gornja Vranjska dr Goran Stojićević.
Istureno odeljenje Osnovne škole “Stojan Novaković” pohađa oko 180 učenika. Pored dece iz Vranjske od petog do osmog razreda dolaze i učenici iz Zablaća i Vukošića.
Plan je da se obezbedi da sva deca u školu idu u istoj smeni. Da bi ova zamisao bila realizovana potrebno je školsku zgradu nadograditi za još dve učionice, što nije ni nerealno ni neizvodljivo. Time bi znatno bio olakšan život roditeljima. Kako se u selu pretežno bave povrtarstvom, mnogi moraju da prekidaju radove da bi doveli decu u školu i ponovo došli po njih. Oni koji imaju decu u obe smene moraju do škole bar tri puta u toku dana.
Uskoro bi u selu trebala da se otvori i poljoprivredna apoteka, a u blizini škole će početi da radi i pekara.
Trenutno su u punom jeku radovi na uređenju centra Vranjske. Na referendumu održanom u decembru najveću podršku dobio je upravo taj predlog. Oko 1,2 miliona dinara sredstava prikupljenih od poreza meštana Vraštani su odlučili da utroše na ovaj način.
-Od sredstava koja se vraćaju od poreza već je rađeno ulično osvetljenje, neki radovi na crkvi, posipani su neasfaltirani putevi. Ove godine je odlučeno da se sredi sam centar sela. Uređuje se prostor ispred škole, Zemljoradničke zadruge i ispred Doma kulture. Ispred Zadruge će se jedan deo asfaltirati, a napraviće se i autobusko stajalište sa zelenom površinom. Autobusi će tu moći da skrenu sa puta kada staju zbog putnika. Ispred Doma se pravi parking, a ispred apoteke će biti zelena površina, objašnjava Julijana Mitrović, predsednik Saveta MZ Gornja Vranjska.
Već se uveliko planira kako će biti utrošena sredstva od ovogodišnjeg poreza. Ideja je mnogo, pa neće sve moći da se uradi ni sledeće godine. Razmišlja se o pravljenju malog trga na centru, parka pored ambulante, pa i mini tržnog centra i pijace.
Od infrastrukturnih radova moraju se održavati putevi, proširiti mreža uličnog osvetljenja, ostali su još neki radovi da se završe na reci Dumači. Glavni put ponovo je vraćen u nadležnost Republike. Nekoliko godina za održavanje puta Šabac-Donje Crniljevo bio je zadužen Grad i tadašnja Direkcija za puteve. Put je tada redovno održavan. Međutim, od kada je nadležnost preneta na Preduzeće za puteve Valjevo sve su češće rupe po ovom regionalnom putu, a “krpljenje” se ne obavlja redovno.
-Ove godine neće biti sredstava da se sredi deo centra gde je arteski bunar. Već sledeće bi to moglo da se uradi. Bilo bi lepo da se taj deo ogradi i napravi mali trg sa česmom i klupama. Od sledećeg budžeta mogao bi da se uredi i Dom kulture. Treba ga okrečiti unutra i rekonstruisati sanitarni čvor, objašnjava Goran Stojićević.
Ideje koje se tiču bliže budućnosti jesu da se poruši stari mlin pored ambulante, koji je u očajnom stanju i da se na tom prostoru posadi drveće i postave klupe, čime bi se dobio mali park. Takođe, ukoliko bi se našao investitor na vertikalnom neiskorišćenom delu pored Doma mogli bi da se naprave lokali i da tu bude mini tržni centar. Na tom mestu bi se mogla napraviti i mala pijaca.
-Mesna zajednica ima dosta objekata u svojini. Zemljoradničku zadrugu smo uspeli da sačuvamo od propadanja. Pokušaćemo da je dovedemo u takvo stanje da i prostorije na spratu postanu atraktivne za iznajmljivanje, navodi Stojićević.
U korak sa vremenom
Planira se da sledeće godine bude uveden video nadzor na centar, na Dom, na crkvu i na groblje. Na ovaj način bi se sprečilo oštećenje i uništenje rekonstruisanog centra. Takođe, biće postavljen i video bim na apoteci, gde će biti mapa sela, a meštani će tu imati sve servisne informacije.

Groblje nije deponija
Meštani Gornje Vranjske, nažalost, svoje groblje koriste i kao deponiju. Bacaju sve što im ne treba, od sitnog krša do nameštaja, na samo nekoliko metara od mesta gde su sahranjeni nečiji najbliži, iako na groblju postoji kontejner.
Zbog ovog problema isključeno je ulično svetlo u ulici do groblja, jer se verovalo da smeće ostavljaju noću, a da im u boljem snalaženju pomaže osvetljenje. Kako međutim ova mera nije pomogla ulično svetlo na tom delu će biti ponovo uključeno. Da bi se sprečile ovakve pojave uvešće se video nadzor.
Red će biti uveden i tako što će groblje biti isparcelisano i izbetoniraće se staze, pa više neće moći meštani proizvoljno da oko grobova ograđuju mnogo više mesta nego što je potrebno.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa