26. april 2018.26. apr 2018.
Zootehničar: onaj koji brine o životinjama
Zanimanja u poljoprivredi rečima učenika

Zootehničar: onaj koji brine o životinjama

Sara i Jovan kažu da je za ovo zanimanje presudna ljubav prema životinjama. Mini zoo vrt velika prednost u praksi. Posle škole možete šta hoćete, odnosno ili da ostanete u struci, usavršite je, ili da odete totalno drugačijom stazom ka, na primer, Prirodno matematičkom fakultetu
Na zvaničnoj internet prezentaciji šabačke Srednje poljoprivredne škole prva rečenica opisa obrazovnog profila zootehničar glasi “Ako volite životinje, onda ste na pravom mestu”, a naši ovonedeljni sagovornici Sara Cvetinović i Jovan Ilić, učenici druge godine ovog smera tvrde da je ta konstatacija u njihovom slučaju najjednostavnija istina. Oboma je pri upisu srednje škole osnovni motiv bila ljubav prema životinjama i želja da o njima saznaju što više. Vremenom se kod Jovana javilo zanimanje za neke druge oblasti nauke, ali, četvrta godina je daleko, a mogućnosti za dalji napredak brojne.
-Poljoprivredna škola je moj prvi izbor. To sam baš htela. Volim životinje i imala sam ideju da o njima naučim što više. Na časovima učimo sve što nam je potrebno za pravilan uzgoj životinja. Ono što učimo iz knjiga imamo priliku da primenimo u praksi na školskoj ekonomiji. Posebno mi se sviđa što nam je u te svrhe na raspolaganju i mini zoo vrt, po kojem mislim da smo jedinstvena škola u Srbiji - kaže Sara i sa sigurnošću tvrdi da će školovanje nastaviti na Veterinarskom ili Medicinskom fakultetu.
Na sajtu se dalje navodi da je smer zootehničara osmišljen sa ciljem da učenike osposobi da samostalno obavljaju selekciju životinja, da odaberu najbolju vrstu i rasu životinja koju će da gaje, da ih pravilno i kvalitetno hrane, da vode matičnu evidenciju i da stvore najoptimalnije uslove za pravilan uzgoj životinja. Osim uzgoja najčešćih domaćih životinja (goveda, svinja, ovaca, živine), na ovom smeru se uči i o gajenju riba, pčela, kunića, kućnih ljubimaca i sportskih konja.
Jovan tvrdi da su sve životinje posebne na svoj način, da o svakoj u školi mogu da saznaju sve što im je potrebno da bi se kasnije bavili njima, deli sa Sarom oduševljenje zoo vrtom, ali je uverenja da neće ostati u ovoj oblasti, već će budućnost potražiti na Prirodno matematičkom fakultetu.
-Sviđaju mi se predmeti, oblasti koje obrađujemo. Sada izučavamo stočarstvo i proizvodnju stočne hrane, u trećoj dobijamo pčelarstvo i ribarstvo, dok se posebno radujem četvrtoj gde ćemo učiti o malim životinjama i sportskom konjarstvu. Pored zoološkog vrta sviđa mi se i Škola jahanja, i to što u ovoj školi možemo da se bavimo i tim sportom - objašnjava Jovan.
Ukoliko se neko od Sarinih i Jovanovih drugara iz odeljenja odluči da se sa formalnim obrazovanjem zaustavi nakon srednje škole, upućeni kažu da ovaj obrazovni profil zaposlenje može naći u veterinarskim stanicama i ambulantama, svim životinjskim farmama, hipodromima, veterinarskim i poljoprivrednim apotekama, fabrikama stočne hrane, selekcijskim službama.

T.T.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa