26. april 2018.26. apr 2018.
Planeta nas opominje
Nova era u ekologiji

Planeta nas opominje

Povodom svetskog dana planete Zemlje šabački ekološki pokret je u nedelju 22. aprila izveo 18. put od osnivanja akciju na terenu. Pre izvođenja akcije predsednik Izvršnog odbora pokreta advokat Trifun Drobnjak, ukazao je na značaj ovog ekološkog datuma.
-Može se reći da od njega počinje jedna nova era u ekologiji. Tog datuma 1970. godine američki senator Nelson je predložio Senatu da se usvoji sistem obuke za aktiviste na polju zaštite životne sredine. Kasnije je ovaj datum prihvaćen na svetskoj konferenciji Ujedinjenih nacija o zaštiti životne sredine u Riju 1992. godine. Na ovaj datum, ali ne samo na njega, svaki građanin treba da se podseti šta je učinio za prethodnih godinu dana na zaštiti životne sredine, i šta namerava da učini za ubuduće, rekao je Drobnjak.
U dosadašnjih aktivnostima šabački ekolozi su čistili područje obale Save na Starom gradu. Pošto je sada to područje poplavljeno rešili su da očiste centar grada Šapca. Potez od Zorkinog solitera do Gospodar Jevremove, i Mačvansku sve do kružnog toka na Kamičku. Kada je stvaran Šabački ekološki pokret pre 18 godina bavio se čišćenjem istog dela grada, pa je akcija bila i prilika da se uporedi stanje nekad i sada.
-Na ovom prostoru su aktivisti očistili što se moglo očistiti, uglavnom se radilo o nekoj plastičnoj kesi, maramici, ili papiru. Na sreću na gore navedenom prostoru pronađeno je par kilograma otpada. To je skoro 15 puta manje nego pre 15 godina, to je više nego dobro, ali ne znači da ne može da bude još bolje. Zaslugu za ovakvo dobro stanje, kada je u pitanju čistoća centralnih ulica, ima komunalno preduzeće, odnosno lokalna samouprava koja ga kontroliše. Vidi se i da je i kod građana porasla ekološka svest, jer male kante za otpatke su pune. Danas je bacanje u njih pravilo, a nekad je bio izuzezetak, navodi Drobnjak.
Šabački ekološki pokret ima oko 700 članova. Dali su svoj doprinos da grad bude čistiji radom, ali i upozorenjima kroz medije.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa