26. april 2018.26. apr 2018.
Ljubav prožeta humanošću
DOKTOR RADOSLAV MILUTINOVIĆ 37 GODINA NA SLUŽBI U BADOVINCIMA

Ljubav prožeta humanošću

Majčina bolešljivost opredelila životni poziv. Mačvanin iz Stojkovića u opštini Konjic. Za veliki i nesebični doprinos, prevenciji, unapređenju zdravstvene kulture i lečenju u najvećem mačvanskom selu kraj Drine spremaju prijatno iznenađenje za svog doktora Rada
Život zaista piše romane. Jedna je i jedinstvena priča o doktoru Radosavu Radu Milutinoviću, naturalizovanom Mačvaninu iz sela Stojkovića u opštini Konjic, koji se posle porodičnog doseljavanja u Bački Petrovac, školovanja i diplomiranja na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu, stažiranja u Somboru, zaposlio u Domu zdravlja Bogatić, gde je ubrzo raspoređen u tada Medicinsku stanicu Badovinci. Doktor Rade, kako ga meštani iz milošte zovu i danas je tu, uvek na usluzi pacijentima. Zbog svog bogatog znanja i iskustva koje nesebično daruje, velike brige o prevenciji, povećanju zdravstvene kulture na selu i lečenju, postao je omiljen i drag gost u svakoj kući najvećeg mačvanskog sela kraj Drine.
Sećanje na učiteljicu Jelu
Roditelji doktora Rada, majka Stoja i otac Đuro imali su četvoro dece. On je bio jedan od trojice sinova, koji je svet prvi put ugledao 14. januara 1956. godine u selu Stojković, opština Konjic, tadašnja BiH. Brzo su se porodično preselili u Bački Petrovac, gde doktor Rade započinje školovanje.
- Mnogo sam zahvalan učiteljici Jeli. Ona je u meni pobudila ljubav prema knjizi i ohrabrila me. Majka je uticala na profesionalno opredeljenje, jer je bila bolešljiva, a ja sam hteo da joj pomognem, kaže na početku razgovora za “Glas Podrinja”.
Srednju Medicinsku školu završio je u Somboru 1975. godine, a na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu diplomirao 15. maja 1981. Potom je došao pripravnički staž u Bolnici Sombor, koji je trajao deset meseci. U Dom zdravlja Bogatić, zaposlio se posle konkursa u novinama, početkom aprila 1982. godine. Odmah je raspoređen na rad u tadašnju Zdravstvenu stanicu Badovinci.
- Specijalizaciju iz oblasti opšte medicine, položio sam 11. januara 1999. godine na Medicinskom fakultetu u Beogradu. Ovaj posao me ispunjava. Radujem se što pomažem ljudima. Trudim se da im ukažem na značaj prevencije, unapređenja zdravlja i lečenja. Nauka stalno napreduje. Tako je i u ovoj oblasti rada. Nisam se pokajao što radim na selu, a u ovoj zdravstvenoj ustanovi nameravam da završim svoju lekarsku karijeru, kaže naš sagovornik.
Za lekarsku pomoć javlja mu se veliki broj ljudi, a on je odmah spreman da napusti svadbu, kakvo drugo slavlje ili ne daj Bože sahranu, samo da im ukaže pomoć. Tako je bio u prilici da pomogne povređenim u seoskoj fudbalskoj utakmici na terenu ili kakvom drugom javnom mestu. Zbog svog znanja i ljubaznosti postao je omiljeni Mačvanin i rad gost u svakoj kući u Badovincima.
Naš doktor Rade
- Upoznao sam vrlo brzo svaku porodicu u selu koje nije malo. Dobro su me prihvatili. Nastojim da im pomognem u svakoj akciji, pogotovo zdravlja, očuvanja životne okoline i sporta. Ambulantu smo 1986. godine potpuno renovirali i uveli centralno grejanje. Sa mnom radi još jedan lekar, četiri medicinske i jedna patronažna sestra. Svakodnevno nam se za pomoć javlja veliki broj pacijenata različite patologije. Osamdesetih godina najveći problem je bio krvni pritisak i endemski nefritis, a trenutno je više kardiovaskularnih, malignih slučajeva i šećerne bolesti, naglašava doktor Rade.
Za svoje meštane tvrdi da su veoma gostoljubiv narod.
- Imam samo reči hvale za doktora Rada. Mnogo nam znači i gotovo da nema akcije u selu u kojoj nije pružio nesebičnu pomoć. Tako je na svakom mestu i za njega ne važi radno vreme. Badovinčani su odlučili da mu ovde kupe kuću, jer stanuje u kadrovskom stanu i tako i posle penzionisanja ostane naš doktor Rade.
Ovu inicijativu spremni su da podrže u Domu zdravlja Bogatić, matičnoj kući doktora Rada. Sadašnji direktor Goran Makunčević ima za njega samo reči pohvale.
- Badovinčani imaju razloga da se i te kako oduže, zahvale i na neki način pomognu svom doktoru, tvrdi Makunčević.
O mnogobrojnim zahvalnicama i pohvalama mesne zajednice i opštine Bogatić, suvišno je trošiti reči. Ističemo samo da je doktor Rade pre nekoliko godina u akciji jednog beogradskog ilustrovanog lista proglašen za najomiljenijeg seoskog lekara.

Lj. Đ.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa