17. mart 2011.17. mar 2011.
RODNA RAVNOPRAVNOST

MALA, S KIM SI TI U ŠEMI

Bilo na selu ili u gradu, žene izložene ili prisustvuju raznim vidovima diskriminacije
Prilikom skoro svakog razgovora za posao, jedno od neizbežnih pitanja je: “da li ste udati“. Logično, odgovor ima dve opcije. Ako kažete da jeste i da još i dete imate onda će vam zabrinuto: “a ko će vam čuvati to dete dok ste na poslu“,ili još bolje:“ šta vaš muž misli o čestim izostancima od kuće“, i tako redom. Ako pak, kažete, da niste udati i da nemate dece, onda, obično ide usputna napomena, da bi bilo lepo kada ne bi ni planirali da ostajete u drugom stanju određeni vremenski period. Doduše, ova poslednja “molba“ bi se mogla shvatiti i ohrabrujuće, jer to onda znači da su vas uvrstili u uži izbor ““ kaže na temu rodne ravnopravnosti, naša dvadesetpetogodišnja sugrađanka koja mesecima, bezuspešno ide na razgovore za posao.
Da ova sredina ne “prašta“ tako lako ni ženski uspeh, uverila se tridesettrogodišnja menadžerka koja tvrdi da u svojoj firmi nikada nije bila izložena nikakvom vidu diskriminacije, ali da je zato, često, prilikom susreta sa manje uspešnim muškarcima imala prilike da čuje pitanje “mala, s kim si ti u šemi“.
- Mislim da naša sredina još uvek nije navikla na uspešne žene. Lakše im je da veruju da je za vaš uspeh, ukoliko ste još mladi i lepi, zaslužan neki muškarac, nego da ste jednostavno pametni, odgovorni, i znate da radite svoj posao. Logičnije im je, da vam prikače uticajnog “tatu“, nego jednostavno da priznaju da ste sposobniji od njih. Ali, bože moj, valjda će se i to vremenom promeniti ““ optimistična je menadžerka.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa