26. april 2018.26. apr 2018.
LUKA I BAK SU SE PRONAŠLI
SARADNjA VETERINARSKE AMBULANTE „SIRIUS“ I OSNOVNE ŠKOLE „SVETI SAVA“

LUKA I BAK SU SE PRONAŠLI

Zahvaljujući saradnji veterinarske ambulante „Sirius“ i Osnovne škole „Sveti Sava“ pronašli su se novi najbolji prijatelji, devetogodišnji Luka Stanić i zlatni retriver Bak. Luka boluje od cerebralne paralize, a poznato je da zlatni retriveri imaju pozitivan uticaj na decu sa posebnim potrebama.
Priča je počela pre dosta meseci kada je pas sam došao na vrata ambulante. Nije imao čip, vlasnici ga nisu tražili. Kao i mnoge druge izgubljene pseće duše zbrinut je u azilu kod Aleksandra Stanojlovića. Pas je pokazao izuzetno blagu narav i privrženost deci, pa su zaposleni u „Siriusu“ i stručno osoblje škole shvatili da bi Bak bio idealan za nekog od njihovih učenika.
-Luka se mnogo obradovao kada smo mu rekli da će dobiti psa. Dokazano je da zlatni retriveri mnogo pomažu deci koja imaju cerebralnu paralizu kao Luka. Iskreno se nadam da će Luki dolazak ovog psa u naš dom mnogo značiti, rekla je Dušica Stanić, dečakova majka.
Kada su saznali za akciju „Siriusa“ još nekoliko građana je donelo ljubimce koje će pokloniti deci. Tako su učenici OŠ „Sveti Sava“ kućama odneli i dva zeca i nekoliko štenaca.
-Životinje imaju veliko terapijsko dejstvo na decu. Deca imaju specifičan odnos prema životinjama. Našim učenicima one najviše pomažu u razvoju kognitivnih sposobnosti. Zlatni retriver će dečaku sa cerebralnom paralizom pomoći pri hodu. Slepi dečak će dobiti zeca, s obzirom da slepa deca uglavnom reaguju na zvuke, on će sada razvijati i čulo dodira uz ljubimca, navela je direktorka OŠ „Sveti Sava“ Katarina Tomić.
Odluka da se dečaku pokloni pas nije doneta na prečac. Kao što treba voditi računa o tome kakve je naravi životinja i da li bi možda mogla da povredi dete, isto tako treba misliti i o tome kome se ljubimac poklanja da ne bi detetu dosadio i završio na ulici. Ovoga puta, zajedno su o tome odlučili veterinari koji najbolje poznaju psa i defektolog koji radi sa dečakom.
-Ideja se rodila spontano, u razgovoru sa našom prijateljicom Mirom Hani, defektologom, koja dovodi psa u ambulantu. Shvatili smo da bi mogla da se ostvari obostrana dobrobit između pasa i nekog deteta. Ovaj pas se, igrom slučaja, sam pojavio u našoj ambulanti. Izgleda, ipak, da to nije bilo slučajno. Verujemo da ova priča ima srećan kraj i da će se Bak i Luka lepo družiti u budućnosti, istakla je dr Jelena Simić iz ambulante „Sirius“.

M.M.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa