26. april 2018.26. apr 2018.
Prvi u regionu
ODRŽAN SAJAM ROBOTIKE U ŠAPCU

Prvi u regionu

“Vinaver Challenge robot 2018”, prvi Sajam robotike za učenike osnovnih i srednjih škola Mačvanskog okruga održan je protekle sedmice u organizaciji prosvetne asocijacije Interaktivna nastava “Vinaver Šabac”. Vinaverovci imaju za cilj da okupe što kvalitetnije učenike iz Šapca i da se na jednom mestu razvijaju, stvaraju, uče i druže.
- Naši učenici i članovi uglavnom su srednjoškolci, međutim od ove godine, tu su i osnovci. Imamo poseban program i za odrasle. Vinaver je mesto gde se isključivo uči po nastavnom planu i programu Republike Srbije, ali na jedan interaktivan i interdisciplinaran način – istakao je profesor Blagoje Josipović, predsednik Upravnog odbora Interaktivne nastave Vinaver Šabac.
Sajam robotike je prva ovakva manifestacija edukativnog karaktera u našem gradu, okrugu i državi, a iz organizacije kažu i da je prva manifestacija u zemljama regiona.
- Ovo je prvi put da su se mladi okupili da pokažu svoju prezentaciju znanja i stvaralaštva na način na koji nije zadat takmičarskim modelom. Mi nismo želeli da proglasimo ko je bolji, a ko lošiji, niti da pravimo tematske timove. Svi učenici koji su posetili Sajam, a bilo ih je nekoliko stotina, su se izuzetno kvalitetno družili i razmenili svoja iskustva – dodaje profesor Josipović.
Na Sajmu je bilo izloženo preko 25 robota koje su učenici sami od ideje do realizacije napravili. Najviše pažnje izazvao je eksponat koji na samo dva točka stoji u ravnoteži i kreće se. Interesantno je i da su učenici petog razreda uspeli da naprave figuru čoveka koji se kreće i gura kolica. Vinaverovci kažu da su novi članovi dobrodošli i da su za one koji pokazuju interesovanje za informatiku i robotiku njihova vrata uvek otvorena.
Sajmu je prisustvovala i kompanija Jazaki koja duboko vrednuje prepoznavanje i razvoj talenata. Sa zadovoljstvom su prihvatili poziv za učešće na sajmu Robotike i mogućnost da mladim talentovanim ljudima, možda i budućim kolegama, približe primenu robotičkih i automatskih mašina u proizvodnim sistemima, kakav je njihov.
Veljko Matić, zaposlen na poziciji proizvodni inženjer u Tehničkom sektoru je kroz svoju prezentaciju učesnicima sajma pokušao da objasni i približi automatizovani proces u okviru jednog od njihovih proizvodnih segmenata, na kojem i sam radi.
Sarađuju sa različitim obrazovnim institucijama, između ostalih i sa I.N. Vinaver, kojima će uskoro uzvratiti poziv i gostoprimstvo tako što će zainteresovani polaznici Vinaver škole imati priliku da budu gosti fabrike Jazaki i da između ostalog vide kako u praksi izgleda ono što su imali priliku da čuju na Sajmu.
U fabrici je trenutno zaposleno preko 1.100 ljudi i taj broj raste iz dana u dan. Strategija fabrike Jazaki je učvršćivanje na liderskoj poziciji poželjnog poslodavca i dalji napredak kompanije kroz prepoznavanje i razvoj sadašnjih i budućih talenata.

K.J.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa