26. april 2018.26. apr 2018.
Promocija knjige “Suština milosrđa”

Esencija pozorišnog iskustva

Knjiga „Suština milosrđa”, autora Pitera Bruka protekle nedelje predstavljeno je šabačkoj publici. Delo analizira značaj jednog od najvećih dramskih pisaca u istoriji, pokušava da dokuči suštinu njegove bezvremenosti, a sve to kroz rediteljski vizir autora. Za Pitera Bruka, danas devedesetogodišnjeg britanskog režisera, Šekspir je bio i ostao večita inspiracija. Na promociji su govorili Nebojša Bradić, pozorišni reditelj i urednik edicije „Ars Scena“ i Zoran Hamović, glavni urednik izdavačke kuće „Klio“.
Zbirka eseja u kojima Bruk razmišlja o Šekspiru postavlja pitanja kao što su: Ko je bio čovek koji je napisao Šekspirova dela? Zašto Šekspir nikad ne zastareva? Kako da glumci pristupe Šekspirovom stihu? Da je Vilijem Šekspir večita inspiracija potvrdio je i reditelj Nebojša Bradić u svom predgovoru za knjigu.
- Ova knjiga ima nečeg od Biblije, u tom sazrevanju i pročišćavanju o kom je Bruk pisao. On je došao do tih esencijalnih formulacija koje deluju kao da su neki deo pozorišnog Svetog pisma. U ovoj knjizi zaista govori o suštini svih onih iskustava koje je imao radeći Šekspirova dela. Njegovo iskustvo od preko 60 godina tokom kojeg se bavio životom i delima poznatog pisca i koje on nama prenosi isijava iz ove male, ali dragocene knjige - istakao je Nebojša Bradić, reditelj.
Kroz “Suštinu milosrđa” Piter Bruk, vraćajući se dramama koje je nekada briljantno režirao, daje precizne odgovore. Kratka, ali sveobuhvatna knjiga pruža čitaocu unutrašnji pogled koji osvetljava odnos velikog svetskog reditelja prema najvećem svetskom piscu.
- Piter Bruk je jedan od onih reditelja koji je umeo da poveže misao glumca sa mišlju pisca. U ovom slučaju veoma uspešno, ako se prisetimo Tita Andronika. To je jedna od najboljih postavki ikada na sceni. Ono što je uspeo da domaši jeste da pokaže zbog čega je Šekspir zapravo večna tema i večna inspiracija. Zašto je on tako mlad, zašto uvek dolazi s proleća - naveo je Zoran Hamović, glavni urednik izdavačke kuće „Klio“.

M.Ž.

Najnoviji broj

21. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa