26. april 2018.26. apr 2018.
NARODNI MUZEJ ŠABAC

Besmrtni Karađorđe

U slavu Karađorđa i Dana grada Šapca protekle sedmice otvorena je u Šabačkom narodnom muzeju jedinstvena izložba pod nazivom “KojeKude Karađorđe”. Izložba je proizvod saradnje Vojnog muzeja iz Beograda i Muzeja Grada Novog Sada. Postavku čine slike Uroša Predića, Milića od Mačve, Konstantina Guljeviča, skulpture Vožda Karađorđa, njegovih savremenika sa kojima je vojevao i prelepe komade oružja prikazana kao savršeni umetnički rad, a ne kao ubojita sredstva. U sklopu izložbe prikazan je i film “Život i dela besmrtnog Karađorđa”.
Događaju su prisustvovali direktor Šabačkog muzeja Marko Bingulac, jedan od autora Mirko Peković, Načelnik muzeja Gradimir Matić, a Jelena Topalović Petrović, pomoćnica gradonačelnika Šapca poželevši dobrodošlicu prisutnima proglasila ju je otvorenom.
-Apsolutno je jasno zašto je ova izložba deo obeležavanja Dana našeg grada. Uloga Karađorđa svakako je jedna od najznačajnijih u uspostavljanju temelja srpske savremene državnosti. Posebno mi je zadovoljstvo što je ova postavka koja sadrži veliki broj predmeta iz Prvog srpskog ustanka deo našeg šireg programa obeležavanja Dana grada Šapca – istakla je Jelena Topalović Petrović.
Izložba je priređena prošle godine kada se navršavalo 200 godina od tragične smrti Velikog Vožda Karađorđa.
- Drago mi što nastavljamo uspešnu saradnju. Karađorđa smo hteli da sagledamo u svim aspektima u kojima ga mi danas pamtimo i kako ga se sećamo. Hteli smo da ga prikažemo kao inspiraciju i dan-danas raznim umetnicima. On je ne samo u našoj tradiciji, već je postao i mitološka ličnost. Prikazivanje nekog ko je i danas u našoj životnoj tradiciji je ono na šta smo se najviše usredsredili – istakla je Gordana Vulević, viši kustos Muzeja grada Novog Sada.

K.J.

Najnoviji broj

21. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa