3. maj 2018.3. maj 2018.
Direktorka Italijanske agencije
za spoljnu trgovinu Marina Skonjamiljo,
za “Glas Podrinja”

Dobra saradnja dve zemlje

Sa direktorkom Italijanske agencije za spoljnu trgovinu (ITA) u Beogradu, Marinom Skonjamiljo razgovarali smo na nedavno održanom privrednom skupu „Partnerstva Italije na Balkanu“. Trgovinska i ekonomska saradnja između Italije i Srbije, iako uspešno zastupljena u svim segmentima, ostavlja prostora za stalno unapređenje. Ovu tvrdnju direktorka ITA, Marina Skonjamiljo dokazuje velikom zainteresovanošću obe strane i stalnom potrebom za održavanjem neprekidnog dijaloga na svim nivoima, od nadležnih ministarstava do individualnih proizvođača, preduzeća. Pozicija Italije kao glavnog spoljnotrgovinskog partnera Srbije rezultat je i rada Italijanske agencije za spoljnu trgovinu i promociju privredne saradnje, koja je 1997. otvorila svoju kancelariju u Beogradu.
Koliko bilateralni susreti koje Italijanska agencija za spoljnu trgovinu organizuje doprinose razmeni saradnje i iskustava imeđu dve zemlje?
- Između Srbije i Italije pre svega postoji jedno veliko prijateljstvo, postoji kulturna bliskost. Naravno tu su drugi vidovi bliskosti koji omogućuju tu poslovnu saradnju. Poslovni susreti koje organizuje Italijanska agencija za spoljnu trgovinu svakako su od izuzetnog značaja. Postoji odlična saradnja između Vlade Srbije i Vlade Italije. Dobra saradnja doprinosi razvijanju i razmeni iskustava. Veoma je važno da se dobiju prave informacije o izvorima finansiranja koji postoje i o tome koji su raspoloživi fondovi za razvijanje biznisa, kao i mogućnostima ostvarivanja, unapređivanja poslovne saradnje između dve zemlje.
Veliki broj italijanskih kompanija posluje u Republici Srbiji. Šta našu zemlju izdvaja u odnosu na druge zemlje u regionu?
- Italijanske kompanije su ranije izabrale Srbiju i u prilog tome govori podatak da ovde imamo preko šeststotina naših preduzeća. Moram ponovo da pomenem bliskost i veze između dve zemlje, kako na poslovnom tako i kulturnom nivou. Dobro obučena radna snaga, njena konkurentnost na tržištu, cena, logistika i vrlo stabilan aspekt kada je Vlada u pitanju. To je ono što Srbiju čini privlačnom za italijanske investitore. Pre svega jedna stabilnost na institucionalnom i državnom nivou.
U poljoprivredno-prehrambenom sektoru, Italija je prva zemlja na svetu iz koje Srbija uvozi robu, to govori i o snažnoj ekonomskoj vezi koja bi mogla dodatno da se ojača.
- Upravo ovih dana u Italiji je boravila srpska delegacija ministarstva poljoprivrede. Potpisan je i jedan sporazum o saradnji u tom sektoru. Moramo da naglasimo da postoji konstantna, dugogodišnja sradnja između dve zemlje, koja se stalno unapređuje. Takvom jednom konstantnom saradnjom možemo da prevaziđemo sve moguće potencijalne probleme.
Vaša zemlja tradicionalno učestvuje na Međunarodnom sajmu poljoprivrede u Novom Sadu. Na koji način će Italija predstaviti dostignuća i inovacije u ovoj oblasti na predstojećem Sajmu?
- Poljoprivreda je veoma značajan segment saradnje između dve zemlje. Naše prisustvo vezano za sektor poljoprivrede biće u okviru Sajma poljoprivrede u Novom Sadu. To je najveći sajam u zemlji na kom smo mi konstantno prisutni. Tamo ćemo imati jedan paviljon na kom će učestvovati preko 20 italijanskih preduzeća. U okviru nastupa na ovoj sajamskoj manifestaciji, održaćemo i seminar čija će tema biti sektor poljoprivredno-prehrambene industrije, uključujući i poljoprivrednu mehanizaciju, imajući u vidu da će ove godine, osim pojedinačnih firmi, u okviru italijanskog paviljona nastupiti i Asocijacija proizvođača poljoprivrednih mašina iz Italije.
Marina Skonjamiljo, direktorka beogradske kancelarije Agencije za spoljnu trgovinu (ITA), Ministarstva ekonomskog razvoja Italije, najavila je dolazak predstavnika kompanija iz Italije na skup u Beogradu, koji će biti posvećen infarstrukturi.
- Ono što bih htela da naglasim. U organizaciji ITA, Italijanske agencije za spoljnu trgovinu 29. maja će biti organizovan jedan veliki seminar na temu infrastruktura, gde će učestvovati različita sektorska udruženja, sa preko 40 kompanija. Sve to radimo u organizaciji sa Ministarstvom spoljnih poslova Italije, čiji će predstavnici takođe biti prisutni. Sigurno sa druge strane na bilateralnom nivou i predstavnici srpskih institucija i kompanija.

M.Ž.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa