3. maj 2018.3. maj 2018.
BIVŠI PREDSEDNIK SRBIJE BORIS TADIĆ GOSTOVAO U EMISIJI “DOBAR, LOŠ, ZAO” NA TELEVIZIJI ŠABAC

OVO JE NAJGORA VLAST

Nisam hteo da prihvatim uslov Angele Merkel da ukinemo srpske institucije na Kosovu. Nikada ne bih potpisao Briselski sporazum. Naprednjake je stvorio Tomislav Nikolić. Ivica Dačić tražio istorijsko pomirenje. Ova vlast je kameleonska
Bivši predsednik Srbije Boris Tadić, posle dosta vremena, možda i prvi put je emotivno govorio o svim stereotipima koji su ga pratili poslednjih godina. “Glas Podrinja” prenosi neke od najzanimljivijih detalja njegovog gostovanja u emisiji “Dobar, loš, zao” na TV Šabac.
Sastanak sa Angelom Merkel
avgusta 2011.
Trudio sam se da odluke donosim u skladu sa uverenjem. Nekada ti te odluke donesu i dilemu da li su dobre ili nisu. Svaki put kada donosiš odluku moraš da vodiš računa o tome – a šta je alternativa tome. Taj sastanak je imao pripremnu fazu i zato su i srpska i nemačka strana rekle da će to da bude neverovatno prijateljski i divan sastanak. Merkel je bila potpuno uverena da ću ja da prihvatim ukidanje srpskih institucija na severu Kosova. I ona je samo izlistala teme – povratak u pregovore, omogućavanje KFOR i EULEKS da rade i ukidanje srpskih institucija. Rekao sam – ovo dvoje da, naravno, ali sam je upitao da li stvarno misli da ću da ukinem srpske institucije na Kosovu koje su garant da kao narod možemo da opstanemo na Kosovu. Ona je rekla da ona to očekuje i da je to njihova politika. To je za nju bio šok. Ona nije bila ljuta na mene, već na svoje saradnike koji su je pripremili da ću ja to da prihvatim. Odlazeći na konferenciju za štampu ona je siktala na svoje saradnike. Srbija ne može da dopusti poništavanje institucija koje dugoročno obezbeđuju opstanak Srba na Kosovu. Prevodilac koji je prevodio, bio je toliko konsterniran od njenih reči posle mojih da ne mogu da donesem odluku koja će da utiče na iseljavanje srpskog stanovništva, da mi nije preveo da je rekla da je uopšte ne zanima da li će Srbi da se isele sa Kosova i da ona hoće da ukine srpske institucije. I dobro je što mi prevodilac nije to rekao, jer ne znam kako bih odreagovao da mi je doslovno preveo njene reči.
Briselski sporazum
Aleksandar Vučić i Tomislav Nikolić su obećavali, svako u svom razgovoru na Zapadu, da će oni biti spremni da daju, baš kao i nacionalnosti na Bliskom Istoku, više nego mi građanski i evropsko orijentisana vlast. To je i obrazloženje zašto je Nikolić dobio čestitku u pet po podne na dan izbora. I oni su, naravno, morali tu agendu da izvode. Ne možete da obećate zapadnim zemljama, pa „puj pike ne važi“. Situacija je tragična, uprkos tome što se Vučić upinje da objasni da je to što se Briselskim sporazumom potpisalo šansa da se dobije nekakva institucija koja se zove Zajednica srpskih opština. Ja ne bih potpiao Briselski sporazum. Ono što ja vidim kao dugoročan problem jeste kako će naš narod da opstane na Kosovu bez snažnih institucija. Zajednica srpskih opština je tumačena kao nevladina organizacija. Ja sam u svom planu četiri tačke tražio regionalnu vlast – sudsku, zakonodavnu i izvršnu. Takvu vlast sam tražio na severu Kosova, pravo duplog državljanstva. Pravio sam i ja kompromise da bismo ušli u pregovarački proces. Vučić, Dačić i Nikolić su tražili da Zajednica srpskih opština bude na nivou opštinskih vlasti. Zato su to Albanci prihvatili, jer nekoliko srpkih opština zajedno ima nivo odlučivanja jedne opštine. Vučić mora da opravda svoja obećanja. Oni ništa nisu uradili za zaštitu našeg identiteta kada su u pitanju naši manastiri, koji su bili moja druga tačka plana. Tražio sam da manastiri ne budu pod nadležnošću Prištine, odnosno da pripadaju ili srpskim zvaničnim institucijama, ili da budu pod jurisdikcijom SPC. Moj plan nije uključivao nikakvo priznavanje nezavisnosti i tražio sam Zajednicu srpskih opština za jug. Nikada nisam imao uverenje, a ni sada da Albancima treba da pripadne sve, a da Srbi treba da izgube sve na Kosovu i Metohiji.
O spavanju
Nisam spavao ni kao predsednik dobro. Bilo mi je zanimljivo to sa Vučićevim nespavanjem. Ne možeš ti da spavaš na tom mestu, hteo, ne hteo. Posao ti stalno dolazi, svaki dan, zovu te noću. Ko je spavao na tom mestu? Ponekad sam jeo šniclu, ako mi dozvoli domaćin. Ma, to su tragikomične stvari. Zamislite da sam ja sada govorio da je Angela primetila da ja nisam jeo. Pa, to je toliko tragikomično, da svako ko drži do sebe to nikada ne bi rekao. Ali to pali. Vučić je očigledno namestio, nabaždario javno mnjenje, medije, analitičare, te kohorte, vojne formacije, te apologete, najgore ljude na svetu – plaćenike, koji opravdavaju sve što urade, pa i te ludosti koje šalje u čitavu našu javnost da je i Angela primetila da on ne jede, da ne spava, da je on nekakav supermen. Problem je u tome što mlade generacije to slušaju i rastu na tim budalaštinama. I onda će to da inkorporiraju u svoje glave da je neko supermen. Nema supermena.
„Moje čedo SNS“
Vučić i Nikolić nisu nikada bili moji ljudi. Ko se suprotstavio njima na izborima 2012. godine? Ja sam, manje više, na svim izborima imao situaciju unapred izgubljene bitke. Kada je politički blok koji sam ja predstavljao imao većinu u Srbiji? Kada je u svojoj istoriji Demokratska stranka imala više od sedam, osam odsto podrške? Kako se to desilo, sa tim pobedama i danas nemam konačno sociološko objašnjenje. Ako je narod doveo ove na vlast, kako sam ih onda ja doveo? Nisam ja napravio naprednjake. Nećete verovati, naprednjake je napravio Tomislav Nikolić. Vučić nije napravio naprednjake. Sada dolazimo do zanimljivih saznanja, Miroslav Mišković nam u svojoj knjizi govori o tome da je Nikolić doveo kod njega Vučića kako bi ga ubedili da pređe kod naprednjaka. Miki Rakić je razgovarao sa Vučićem i nema nikakav uticaj u tom trenutku na SNS. Nikolić u jednom trenutku traži prijem kod mene, i kaže mi da napušta Vojislava Šešelja. Za mene je to iznenađenje, i poručuje da će da podrži ratifikaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. U tom trenutku imam samo dva poslanika većinu u parlamentu. Ja mu odgovorio da mi je pretio smrću zbog potpisivanja sporazuma, on kaže – ma, pusti to. Pojma nisam imao da imam takvu ideju. On je tu odluku doneo na mah, jer kako mi je rekao – nije više mogao da trpi poniženja. Ušao je u veliki rizik. A, onda su Mišković i Beko, verovatno citirajući velike filozofe, uspeli da ubede Vučića koji je znao snagu tih političko-filozofskih argumenata.
Skraćenje mandata 2012. godine
Moj mandat koji je skraćen u maju 2012. godine trajao je do decembra iste godine. Imao sam mandat samo još šest meseci, to je bila izborna godina. Imali bi Nikolića za premijera, a ja bih bio predsednik još šest meseci. Dva su razloga što sam skratio mandat. Jedan je politički i izborni, a drugi je istorijski i strateški. DS u tom trenutku ima 16 odsto manje od SNS, po svim istraživanjima. Svi naši najveći istraživači kažu da ukoliko se ja kao predsednik države ne uključim u kampanju, vi ste izgubili izbore, formira se Vlada koju vodi SNS. Nikolić je bio strašno razočaran rezultatima tih izbora jer su imali samo dva procenta više, govorim o parlamentarnim izborima. Mojim ulaskom u kampanju, uspeli smo da smanjimo tu razliku. Imao sam dva odsto više glasova od Nikolića na predsedničkim izborima u drugom krugu, prvi put u svom životu. Morao sam da učinim napor da Srbija ostane zemlja sličnog vrednosnog koncepta, da zadržimo stratešku orijentaciju, i smatrao sam da je civilizacijska propast dolazak naprednjaka na vlast. To su radikali koji su konvertirali retoriku svoje politike koja je suštinski ostala ista. Drugi razlog se ticao činjenice da u januaru 2013. godine kreće izborni proces u Nemačkoj. Nemačka vlast je postavila tzv. standard obavezujućeg sporazuma za Kosovo. Morao sam da imam novi mandat i legitimitet da pregovaram o tome. Hteo sam da tom predlogu kontriram sa predlogom četiri tačke. Čak i da sam u decembru pobedio na izborima, sa Nikolićem, kao premijerom, to se nikada ne bi desilo.
Istorijsko pomirenje sa SPS
Naša, šira, koalicija ima 2008. godine 40 odsto glasova na izborima. DS postiže istorijski maksimum u tom trenutku. Ja imam ogromna očekivanja pobede. Imamo više od svih drugih i slavimo pobedu. Vidim, međutim, da bez Ivice Dačića nemamo većinu. Moji saradici su razgovarali sa Dačićem pre izbora šta ćemo da radimo, ali Dačić nije obećao da će da uđe u koaliciju sa nama. Plašio se, ali je ostavio mogućnost. Istorijsko pomirenje smo dogovorili posle izbora i on je to postavio kao uslov kada sam se ja uključio u pregovore za formiranje koalicije. Nije samo to postavio kao uslov, bilo je i gorih – povratak Mire Marković i Marka Miloševića u zemlju, ali to nisam prihvatio. Bio sam u dilemi, šta je alternativa. Dačić ide u koaliciju sa radikalima i sa DSS, imaju većinu, super. Mnogi kažu da smo ih pustili, to bi se brzo demontiralo. Nisam stvarno toliko vidovit. Zamislite naprednjake u formi radikala. Što bi se menjali kada bi došli na vlast? Oni su se upravo menjali da bi došli na vlast. Oni se ne bi menjali, naprotiv, Šešelj bi bio predsednik najveće stranke u toj koaliciji. I neko očekuje od mene da donesem odluku koja bi Šešelja dovela na vlast.
Beli listići
Ljudi imaju interes da imaju određena uverenja. Pogotovu je to slučaj sa belim listićima. Beli listići su imali problem kako da obrazlože svoju poziciju, jer je njihovo delovanje konsekventno dovodilo Nikolića i Vučića na vlast. Nisu beli listići svojom pasivnošću i porukom da se ne glasa za mene doprinosili mojoj pobedi. Odvajali su glasačko telo, pre svega koje je nekada glasalo za mene, i time su odnos snaga doveli u novu situaciju. Nikolićevi glasovi su bili zacementirani, a moji su bili smanjeni i za dva procenta sam izgubio izbore. Matematika je jednostavna. Ali i beli listići imaju pravo na svoju poziciju. Ja poštujem to.
Kraj ovog režima
Ili mnogo brzo, pre nego što iko očekuje, ili za deset godina. Brža varijanta podrazumeva ujedinjenje opozicije i podrazumeva neku veliku grešku koju će vlast da učini. Opozicija u ovom trenutku nema sama potencijal da podigne protest i zato su građanske grupe veoma važne. Ovo što se dešava u Nišu je jedna od grešaka. Imamo problem sada u Zrenjaninu zato što je vlast dala privatnoj kompaniji da menadžeriše pijaću vodu. Oni ulaze iz greške u grešku, ali je potrebno da se to pokrene. Kada je reč opoziciji, ne mislim da može da se u jedan savez okupi sva opozicija potpuno različitih ideologija. Evo primer Dveri. Moj predlog je bio da se objedini ceo potencijal DS. Šta je bilo bilo je, da se raspravimo među sobom. Drugo je desnica. I oni treba da se sakupe. Tu mislim na Dveri, DSS. Ne možete da okupite sve glasove time što ćete da okupite sve, i levo i desno. Smatram da protiv Vučića treba da idemo u dve kolone. Ovo je najgora vlast od svih vlasti. To je kameleonska vlast. Mnogi čestiti ljudi to ne vide i kažu – ipak, on radi, ne jede, ne spava i ne ide u toalet. Odlično je da padnu što pre.
Hulje su na vlasti
Srbija voli čvrstu ruku, u stvari, Srbija voli lažnu čvrstu ruku. Ne svi, jedan deo, voli tu lažnu sliku. A, ti koji mašu rukama, udaraju, prete, govore o strahu, o svojoj hrabrosti, ne idu u VC da vrše ono što se tamo vrši, ne jedu, moćni su, to su u stvari najveće lažovčine i hulje. Hulje danas u Srbiji imaju dominantne uloge, u medijima i u politici. Agresivci nikada nikome ništa dobro nisu doneli. Mi imamo agresivce sada na vlasti, a uz to i teške kompleksaše.

O Krstiću
Najbolje bi bilo da ćutim. To bi mi bilo najkorisnije. Ljudi se menjaju kroz vreme i nisu svi ljudi uvek isti. Vrlo često imam problem da prepoznam o kome se tu radi, kada govorimo o Nebojši Krstiću. Nisam ga skoro video, ne zove da čestita određene datume... Moja poslednja poruka njemu je bila još 2012. da pijemo kafu. Posle toga mi se nikada nije javio. Šta je razlog, nemam pojma. Svako ima pravo na svoju životnu odluku, promenu. Ali, ko se proslavio sa izborom kadrova u Srbiji? Da nije Zoran Đinđić sa Bebom Popovićem, Goranom Vesićem, Sinišom Malim?

O vlastima i Miškoviću
Ovo je morbidna, lopovka, lažovska, kriminalna vlast. To nisu lopovi, to su ljudi koji podržavaju organizovani kriminal. Oslobađaju šefove ganga, bivše tajkune koji im postaju koalicioni partneri, Miškovića uhapse iz političkih razloga, a sada on piše knjigu o tome kako je Vučić morao da ga uhapsi, jer je Tadić pokrenuo istragu protiv njega.
N. K.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa