3. maj 2018.3. maj 2018.
Krivina u ogledalu

Joka i Bilja

Međunarodni praznik rada je jedan od, verovatno, najdražih praznika radnog naroda kod nas. Tradicionalni uranci, prasići i jaganjci na ražnju, druženje u prirodi, i šta već sve sleduje. Zaboravimo sve muke, probleme, nemaštinu, posao i brigu.
Naše dve divne drugarice Joka i Bilja nisu u sreći i radosti proslavile Dan rada. Od 1. maja, čuveni Argo, mala prodavnica u Barama, smeštena u jednoj od garaža, prestala je da radi. Joka i Bilja su ostale bez posla i to baš pred Dan rada.
Da se razumemo, ne bi se one baš proveselile i radovale ovom prazniku, jer bi i tog dana morale da rade, kao i svakog drugog državnog ili verskog praznika. Ono što su ranije znale, to je da bi posle svakog ranijeg praznika dolazile redovno na posao, ostajale do posle radnog vremena i rado izlazile u susret svakom kupcu. Na radnju u kojoj su radile su gledale kao na svoju kuću. Joka je čak pre nekoliko godina jednog naoružanog ludaka koji je sa pištoljem došao da opljačka tu radnju, savladala ne razmišljajući da li će taj pištolj da opali.
Delile su sa svima nama njih dve sve naše i radosti i tuge, i ponekad bi stidljivo pričale o svojim veseljima i mukama. Delile su sa nama sve. Poslednjih dana su delile i suze. Sa svima nama su se lepo ispričale i obavestile nas da prestaju da rade, a da se Argo zatvara. I neka su. Ko još danas plače za ljudima zbog kojih su tu bile desetak godina?
Joka i Bilja su pokazale da su ljudi, i to oni pravi. Ništa u Barama više neće biti isto. Ni nama koji smo kod njih redovno kupovali kikiriki da kako bismo se u redakciji manje nervirali zbog raznih stvari, ni klincima koji su svakodnevno kupovali sličice, ni mojoj tašti kojoj su često na vrata donosile razne potrepštine, a ni njima neće biti sve isto bez nas.
Nadamo se da će ih reka savremenog života odvesti u neku mirnu luku u kojoj će moći bez mnogo stresa da dočekaju zasluženu penziju. Ako bilo ko ima dilemu da nađe kvalitetne i poštene ljude za posao, samo neka potraži Joku i Bilju. Neće se pokajati, garantujemo.
Molimo, na kraju, sve one komšije, koje su u Argu pazarili na veresiju, da izmire svoja dugovanja kako Joka i Bilja ne bi ostale bez poslednje plate.
Nenad Kulačin

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa