3. maj 2018.3. maj 2018.
Zapošljavanje  i veće plate podjednako važni
ŠABAČKA PRIVREDA NA RASKRŠĆU

Zapošljavanje i veće plate podjednako važni

Novi predsednik gradskog Veća samostalnih sindikata Dragan Mitrić Mitrija poručuje da osim uposlenosti mladih ljudi treba povesti više računa o visini njihovih plata. Njegovo mišljenje deli Mladen Lazić, predsednik osnovne organizacije samostalnih sindikata osnovne škole “Stojan Novaković” u Šapcu koja broji 80 članova
Interesi sindikata, radnika, poslodavaca i države su toliko suprotstavljeni da se bez obzira na permanentne izmene zakonskog sistema do saglasnosti teško dolazi. To ne treba ni da začuđuje imajući u vidu onu skoro zaboravljenu maksimu da su interesi uopšte, “svemoćni čarobnjak koji u očima svakog pojedinca menja izgled svakog predmeta”.
Pozitivno je što broj nezaposlenih u Šapcu prema statistici ima opadajući trend. Nedavno je javnosti plasiran podatak o tome kako je nezaposlenost u ovom gradu ispod 9.000. Nije dobro što se sve veći broj zaposlenih, gotovo posle prvog meseca rada žali na nizak lični dohodak. Mnogi se tada, ali i iz drugih razloga obrate za pomoć samostalnom sindikatu. Sve se događa u vremenu tranzicije i čini se suvišnim govoriti o svojevrsnoj marginalizovanoj ulozi ove nazovi zaštitne organizacije radnika. Istina, sindikate povremeno “uključuju u igru”, kao da traže alibi za neke poteze u privredi koja beleži oporavak.
- Brže zapošljavanje i ujedno povećanje ekonomskog standarda (opšti uslovi rada i veće plate) stvari su od podjednake važnosti. Veća stopa zaposlenosti podrazumeva i veće budžetske prihode, a veće plate daju mogućnost većeg trošenja, što nam je skupa potrebno i znači napredak, kaže Dragan Mitrić Mitrija, novoizabrani predsednik gradskog Veća samostalnih sindikata Šapca, naglašavajući potrebu poboljšanja položaja i statusa zaposlenih, što ovaj sindikat i nastoji da radi (bori se da na svaki način pomogne zaposlenim).
- Sindikalnim aktivnostima se mora posvetiti veća pažnja, kako bi putem pregovaranja i potpisivanja posebnih kolektivnih ugovora stigli do većeg proseka plata, dodaje on izdvajajući kao posebni značaj dolazak u Šabac i početak rada svetski priznate japanske kompanije “Jazaki” , koja trenutno zapošljava 1.100 radnika, a u planu je još 600.
- U “Jazakiju” smo već formirali organizaciju samostalnih sindikata. Privatnici ne treba da zaziru od toga. Trenutno imamo 60 organizacija. Cilj je omasovljenje članstva i formiranje novih organizacionih jedinica sindikata, jer samo tako se mogu postići veći benefiti za zaposlene, dodaje Mitrić.
Zaposleni ne žele da javno govore o već prisutnom i sve većem problemu izmirenja osnovnih obaveza i životnih potreba, koje kontinuirano pristižu, jer mala lična primanja to ne mogu da prate. Ponašaju se po principu “bolje vrabac u ruci nego golub na grani”. Nerado javno govore i o nekakvim prećutnim sporazumima sa poslodavcima oko njihovog angažovanja.
Prisutno je i mišljenje nekih ekonomista da nije nerealno govoriti i o uvozu radne snage. Logika kapitala je jasna. On se seli tamo gde vlasnik prvenstveno može da ostvari veći i sigurniji profit.
- Problem je dok se ne zaposle. Posle obavezno traže veću platu, bolje uslove rada. To je činjenica i nepisano pravilo, konstatuje Mladen Lazić, predsednik Osnovne organizacije samostalnih sindikata Osnovne škole “Nata Jeličić” u Šapcu koja broji 80 članova, a Mladen je i član Prosvetnog odbora ovog sindikata.

Lj.Đ.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa