3. maj 2018.3. maj 2018.
SEĆANjA

Šapčani na Sremskom frontu

Posle nekoliko velikih stratišta koja su se dešavala u Drugom svetskom ratu – Kragujevac, Kraljevo, Krvavi marš u Šapcu i druga - Sremski front je jedno od najtežih jer su se vodile poslednje borbe za isterivanje fašista iz Jugoslavije i sa Balkana. Ovo stratište, Sremski front, najteže je podnela Srbija sa svojim borcima, među kojima je bilo najviše omladine.
Taj događaj iz Drugog svetskog rata od pre 73 godine i danas se dobro pamti jer je duboko urezan u svesti našeg naroda da se svake godine, 12. aprila, okuplja nekoliko hiljada ljudi u Adaševcima kod Šida, gde se nalazi memorijalni spomen-kompleks, posvećen svim žrtvama palim za slobodu prilikom proboja Sremskog fronta 12. aprila 1945. godine.
Ovoj sadašnjoj svetkovini u organizaciji Vlade Srbije i republičkog SUBNOR i opštine Šid prisustvovali su mnogi građani iz Slovenije, BiH, Crne Gore i najviše iz Srbije, zatim više predstavnika diplomatskog kora iz zemalja koje su učestvovale u proboju Sremskog fronta, predstavnika naše vojske Srbije, predstavnika više boračkih i drugih organizacija. Svi oni na spomen-kosturnici položili su vence i sveže cveće i odali dužnu poštu palim borcima.
Iz Šapca bila je delegacija od dvadesetak članova u organizaciji opštinskog odbora SUBNOR, kao i delegacija SUBNOR Bogatić.
Prisutnim građanima na ovoj svečanosti obratili su se predsednik opštine Šid, predstavnik Ministarstva za rad, zapošljavanje i socijalna pitanja, a u ime Vlade Srbije govorio je Negovan Stanković. On je podsetio da je proboj Sremskog fronta trajao 175 dana, da je poginulo oko 14.000 jugoslovenskih vojnika, 1.100 boraca Crvene armije i više pripadnika armija Bugarske i Italije – što je sve to na kraju značilo kraj Drugog svetskog rata.
Svi govornici odali su priznanje i izrazili veliku zahvalnost palim borcima za slobodu koju mi i danas uživamo.
Tokom cele svečanosti bila je veoma prijatna atmosfera praćena muzikom iz ratnih vremena, koja je podsećala borce na Drugi svetski rat.
Proslava je završena prigodnim programom umetnika iz Beograda i Šida.

S. Stojanović

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa