17. mart 2011.17. mar 2011.
ŠTA O IZBORU DUŠANA PETROVIĆA ZA MINISTRA MISLE NARODNI POSLANICI IZ ŠAPCA

TEŠKO BREME AGRARA I TRGOVINE

U rekonstruisanoj Vladi Mirka Cvetkovića, među 17 ministara, resor poljoprivrede i trgovine dobio je Šapčanin Dušan Petrović, potpredsednik Demokratske stranke. Narodni poslanici iz Šapca različito gledaju na ovaj izbor. Ipak, u jednom se slažu: resor poljoprivrede i trgovine je jedan od najtežih u Cvetkovićevom kabinetu a mandat je kratak za velike promene u ovoj oblasti
Kada im je u ponedeljak, 14. marta Narodna Skupština Republike Srbije većinom glasova poslanika dala poverenje i kada su premijer Cvetković i ministri položili zakletvu, počeo je kratki mandat novoj srpskoj Vladi. Kratki zbog toga, što se izbori za republičku skupštinu moraju održati najkasnije do 11. maja iduće godine. Šta će Cvetković i njegovih 17 ministara uraditi od onoga šta su obećali u tako kratkom mandatu, teško je sada prognozirati. Činjenica je, međutim da im malo toga ide na ruku, uključujući i dužinu mandata.
Cvetković je rekonstrukcijom želeo da ojača jedinstvo Vladine politike i da u svoj kabinet uključi one kadrove koji će svojim delovanjem biti garant da će se to jedinstvo i ostvariti. Ukrupnjavanjem pojedinih resora Vlada želi da uspostavi konzistentan uticaj svoje politike na te oblasti. Tako su, između ostalih krupnijih promena, objedinjene i oblasti poljoprivrede i trgovine. Novo ministarstvo kome su u nadležnosti, po mišljenju mnogih, najsloženije oblasti srpske privrede, povereno je potpredsedniku Demokratske stranke, Dušanu Petroviću.
Koliko će ovaj Šapčanin uspeti da reši nagomilane probleme u oblastima koje su mu poverene i kako ocenjuju Petrovićev izbor za ministra, pitali smo narodne poslanike iz Šapca: Danielu Lovrin-Gavrilović iz Demokratske stranke, Zorana Bortića iz Socijalističke partije Srbije, Zorana Nikolića iz Demokratske stranke Srbije i Srboljuba Živanovića iz Srpske radikalne stranke. Nezavisno od lične pozicije da li pripadaju vladajućem ili opozicionom bloku u Narodnoj skupštini, što ih je opredelilo i da različito komentarišu izbor, ovih četvoro poslanika složili su se u jednom: Dušanu Petroviću povereno je teško breme i poljoprivreda i trgovina su jedan od najtežih resora u Cvetkovićevom kabinetu.

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa