3. maj 2018.3. maj 2018.
ZANIMANjA U POLjOPRIVREDI REČIMA UČENIKA

Pekar: onaj koji je neophodan

“Tokom tri godine naučimo da pravimo sve vrste peciva. Prva godina je rezervisana samo za upoznavanje sa mašinama i čišćenje, međutim, mi od samog početka radimo i ostale stvari, tako da do treće u potpunosti usavršimo veštinu”
Danas gotovo da ih nema na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, jer odmah nakon srednje škole nađu posao. Rade uglavnom noću, stojeći, u uslovima povećane temperature, vlažnosti i buke. Međutim, sve ove nelagodnosti odlaze u drugi plan, ukoliko se uzme u obzir značaj pekarskog zanata za funkcionisanje zajednice, i činjenica da njega mogu da obavljaju samo zdravi, izdržljivi i snažni.
Da bi neko postao pekar potrebno je da ovlada čitavim nizom veština. Od toga da može samostalno da proceni odnos potrebnih sastojaka za izradu testa ručne ili mašinske proizvodnje, preko sortiranja proizvedenog testa, do nadzora pečenja istog, jer je od izuzetnog značaja za kvalitet peciva temperatura, vlažnost i vreme koje ono provede u peći.
U Srednjoj poljoprivrednoj školi u Šapcu, po rečima Nikole Bojčića, učenika završne godine ovog smera, potrebno umeće za dobrog pekara se stekne brzo i lako. Razlog tome je, kako navodi pre svega dobra opremljenost školske Pekare u kojoj imaju praktičnu nastavu, ali i stručnost profesora koji nesebično prenose znanje.
-Imamo praksu u školskoj pekari. U prvoj godini to je jednom nedeljno, a u drugoj i trećoj po dva puta sedmično. Niko nam ne brani da idemo na praksu u bilo koju drugu pekaru, ali se malo nas na to odluči, jer u školi imamo sve. Tokom tri godine naučimo da pravimo sve vrste peciva. Prva godina je rezervisana samo za upoznavanje sa mašinama i čišćenje, međutim, mi od samog početka radimo i ostale stvari, tako da do treće u potpunosti usavršimo veštinu. Na kraju, za završni ispit, biramo šta ćemo raditi od proizvoda - objašnjava Nikola, i kaže da, iako je biti pekar koristan i isplativ zanat, ovde je reč o ni malo lakom poslu.
-Radi se noću, uglavnom. Mada, ima pekara i sa dnevnim smenama. Unutra je jako vrućina zbog peći. Veći deo vremena smo u blago pognutom položaju, a pod ume da bude klizav. Sve u svemu, ume da bude dosta naporno - ističe Nikola, koji uprkos teškoćama tvrdi da voli svoj budući poziv i da ga posao čeka već po završetku školovanja.
Nakon srednje škole, deca sa ovog smera se mogu zaposliti u velikim industrijskim pogonima za proizvodnju hleba i peciva, ili malim privatnim pekarama. Takođe, ukoliko su dovoljno ambiciozni mogu raditi na pokretanju sopstvenog biznisa.

T.T.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa