3. maj 2018.3. maj 2018.
TRIBINA O PROFESIONALNOJ ORIJENTACIJI

Nedostaju profesori, lekari, zanatlije

Tribina o profesionalnoj orijentaciji održana je u ponedeljak u osnovnoj školi u Koceljevi. Budućim srednjoškolcima predstavljena su brojna zanimanja, od automehaničara i poslastičara, preko učitelja, profesora i bibliotekara do lekara.
Na evidenciji Nacionalne službe zapošljavanja ispostava u Koceljevi trenutno se nalazi 1,6 hiljada lica od čega su polovina žene. Međutim, prema rečima nadležnih, broj onih koji zaista traže posao je daleko manji. Nezvanično se procenjuje da oko hiljadu njih nije zainteresovano za pronalaženje radnog mesta već samim tim što se nalaze na evidenciji ostvaruju određena prava iz socijalne i drugih oblasti. Veliki broj lica je u starijem životnom dobu.
Deficitarna zanimanja su profesori određenih predmeta, uglavnom matematike i stranih jezika, mašinski inženjeri. Trenutno nema ni pravnika ni doktora, ali ni zanatlija poput onih iz oblasti elektrostruke. Sa druge strane u poslednjih nekoliko godina iz škola je izašao veliki broj vaspitača, te je ponuda ovog profila u odnosu na potrebe tržišta daleko veća.
Pre nego što donesu konačnu odluku o nastavku svog obrazovanja osmaci će polagati malu maturu. Oni su nedavno imali priliku da prisustvuju polaganju probne mature. U koceljevačkoj osnovnoj školi testove je rešavalo 129 malih maturanata, desetak manje u odnosu na prethodnu generaciju. Najveći broj bodova učenici su imali iz srpskog jezika, 11,02. Prosečno, svaki učenik je na kombinovanom osvojio gotovo deset bodova, dok je matematika i ovoga puta za osmake bila bauk jer je prosečan broj bodova bio 5,75. U školi kažu da je u poređenju sa prethodnom generacijom ova postigla nešto bolje rezultate iz srpskog jezika, dok je matematika bila za nijansu slabija. Broj bodova iz kombinovanog je na nivou prošlogodišnjih rezultata.
Rukovodstvo škole izrazilo je nezadovoljstvo zbog postignutih rezultata budućih srednjoškolaca na probnoj maturi i istaklo da đaci ne koriste u dovoljnoj meri kapacitete škole u okviru pripremne nastave. Većina malih maturanata već pouzdano zna šta želi da upiše nakon osnovne škole. Veliki je procenat onih koji će svoje obrazovanje nastaviti u Koceljevi. Među njima je i Andrija Pantelić koji će, veruje, od septembra biti učenik prvog razreda odeljenja Ekonomski tehničar. Za njega probni testovi nisu bili mnogo teški, ali ukazuju na to da je neophodno da đaci iskoriste preostalo vreme i da se ozbiljnije pripreme za ono što ih očekuje.
–Ovi probni testovi nam znače da vidimo koliko smo spremni, šta nas očekuje. Mislim da su pitanja i zadaci bili lakši od onih koji nas tek očekuju na pravom polaganju. Meni je kombinovani test najzahtevniji jer je skup više predmeta- kaže Andrija.
I za njegovog druga Srđana Isića kombinovani test je bio najteži, mada ne i nemoguć za rešavanje.
–Fali mi još malo dorade, malo bolje pripreme i ko ume da zagreje stolicu nema čega da se plaši. Ne mogu da nas očekuju toliko teški zadaci niti ono što nismo radili u proteklih osam godina. Nemam veliku tremu. Donekle sam zadovoljan rezultatima na probnom testu, ali sam pravio greške na jednostavnim stvarima dok sam zahtevnije rešavao uspešno - ističe ovaj maturant i dodaje da je najpre razmišljao da ostane u Koceljevi, zatim da upiše elektrotehničku školu, ali će na kraju njegov izbor biti Gimnazija.
Za razliku od Srđana koji je sebe pronašao u matematici za Đorđa Aškovića test iz ovog predmeta bio je najteži jer, kako kaže, nije se dovoljno spremao, a i nema dobre ocene. Ovaj dečak je odlučio da nastavi porodičnu tradiciju i postane pekar. Ističe da već zna što šta da napravi jer uveliko pomaže ocu u pekari.

V. Bošković

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa