3. maj 2018.3. maj 2018.
Od motivacije za vežbanje  do podrške  u svakodnevici
PRAVI STRUČNjAK DOBRE VIBRACIJE SA TRENINGA OŽIVI I VAN SALE

Od motivacije za vežbanje do podrške u svakodnevici

“Pored sale u kojoj se junački znojimo, zajednička interesovanja i druženje nastavljamo i van nje”
O načinu vežbanja, motivaciji, pravilnoj ishrani, prednostima jedne u odnosu na drugu vrstu treninga “Glas Podrinja” je u više navrata pisao, a s obzirom na konstantnu aktuelnost navedenih tema, verujemo da ćemo se nekima u periodu pred nama ponovo baviti. Međutim, ono što smo do sada izostavili je opisivanje tanke niti koja vremenom počne da veže trenera sa njegovim klijentima i uslovljava protok pozitivne energije iz sale u svakodnevni život vežbača. Niti koja omogućava da nam motivacija sa treninga, postane čvrsta podrška u obavljanju svih životnih aktivnosti, spone koja odnos terener-klijent pretvara u iskreno prijateljstvo.
Inspiraciju za pokretanje ove priče našli smo na novosadskom Fashion njeek-u u Novom Sadu, na kojem su se personalni trener, nutricionista i instruktor grupnih programa H2O Trening centra Ana Popović i kozmetičarka H2O Med spa centra Nađa Tomić, našle u ulozi podrške dizajnerki nakita i torbi “Valut jenjelrz” Jovani Jovanović.
-Treninzi koje vodi Ana su postali deo moje svakodnevice. Rezultat nije samo to da izgledam bolje, već se bolje i osećam. Trudim se da ne preskačem treninge jer su jako zanimljivi, odnosno nikada nemamo dva ista programa, jer Ana stalno smišlja nove načine da nas rekreira. Takođe, kao grupa smo jako skladni. Počele smo i privatno da se družimo i trudimo se da jedna drugoj budemo podrška i oslonac. Verujem da je upravo to i Anin cilj: da pored sale u kojoj se junački znojimo, naša interesovanja i druženje nastavimo i van nje. Lično meni su Ana i devojke više puta bile podrška, a to se desilo i sada na Fashion njeek-u gde sam izlagala nakit i torbe. Fenomenalno smo se družile uz modu, revije i sve ono što privatno žene vole da rade - kaže Jovana Jovanović, koja je već godinu i po dana redovan član Anine fitnes grupe, i za taj vremenski period je kako navodi naučila šta to i koliko znači baviti se sportom.
Sa njenim viđenjem bitnosti sporta kao sastavog dela života, ali i uloge trenera kao motivacije u svakodnevnim aktivnostima slaže se i Vladimir Topalović. On je na individualnim treninzima kod Ane dve godine. U tom periodu je smršao 17 kilograma, danas se oseća mnogo bolje nego ranije, a zahvaljujući profesionalnosti, disciplini i posvećenosti svog trenera zdrav način funkcionisanja mu je postao uobičajena stvar.
-Ranije sam trenirao u teretani. Bio je to drugi sistem i način treninga, a rezultati nisu bili baš sjajni. Onda sam došao kod Ane, i za nešto manje od dve godine smršao sam 17 kilograma. Promenio sam način ishrane, ritam vežbanja. Na početku je to bilo po 6 treninga sedmično, i na tom početnom režimu sam izgubio deset kilograma, sada je to četiri puta nedeljno, i mislim da je to pravi ritam za održavanje postignutog. Ona je jako disciplinovana i to prenosi na svoje vežbače, u svakom momentu je, a posebno u onim gde dolazi do pokleknuća odličan motivator. Perfekcionista je koja ume da te vrati na pravu stazu kada ti ponestane volje za vežbanjem, i upravo zahvaljujući njoj sport je postao sastavni deo mog života. Zbog Ane danas sebe doživljavam kao amaterskog sportistu, a život, uprkos brojnim obavezama koje imam kao vlasnik dve firme, u toku dana ne bih mogao da zamislim bez treninga - ističe Topalović.
Sa druge strane, Popovićeva, iz uloge trenera, tvrdi da su upravo bliskost sa klijentima i predanost poslu, dve osobine koje treba da čine jednog profesionalca. Bez prve do vežbača, kao jedinke sa ličnim sistemom želja i motiva nikada nećete dopreti, a bez druge gubite šansu da ličnim primerom odnosa prema onom šta radite inspirišete osobu koja treba da vam pokloni poverenje. Bez oba nema rezultata, odnosno svaki program će se svesti na “vežbanje u prazno”.
-Dobar trener mora da bude i dobar psiholog, dobar pedagog. Trebalo bi da zna da proceni osobu koja mu se obraća kao klijent, i iz razgovora sa njom dođe do zacrtanih ciljeva, ali i problema koje tu osobu sprečavaju da ostvari iste. Sa druge strane, logično je da vremenom, kada dovoljno upoznate nekog kroz krajnje ličnu komunikaciju, dođe i do razvoja prijateljstava. Ovakve situacije su uobičajene, i zbog toga ne čudi podatak da dobri treneri često svojim vežbačima bivaju odlična podrška i iskreni prijatelji i prilikom nekih redovnih aktivnosti - kaže diplomirana profesorka fizičkog vaspitanja Ana Popović.

T.T.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa