3. maj 2018.3. maj 2018.
KALE ZVEZDA VODILjA
SVETLANA VRAČARIĆ IVANTIĆ, SLIKAR I MEDICINSKA SESTRA

KALE ZVEZDA VODILjA

Cveće nesvakidašnjeg sjaja. Cveta, plače, živi na njenim slikama. Poslušala očev savet. Medicinska sestra 25 godina, ali slikanje ostaje velika ljubav. Na prvoj samostalnoj izložbi, “Nezaborav mog detinjstva” u rodnim Badovincima (legat kuće Pavlović) oživela svoje snove. Član velike porodice Udruženja likovnih stvaralaca Šapca i sve viđenijeg Kruga 10
Prikrivena želja za slikanjem kod Badovinčanke Svetlane Cece Vračarić Ivantić, rodila se rano u osnovnoj školi “Vuk Karadžić” u Badovincima. Kod učiteljice Milene Nikolić crtala je cvetiće po sveskama i knjigama, a u petom razredu osnovne škole, nastavnik likovnog Ivan Vešić, produbljuje njen umetnički dar za slikanje i kasnije, oplemenjuje i boji, kako sama kaže, taj dar, najlepšim bojama duge.
Na mačvanskom slikarskom nebu, bljesnula je slikom Kale (ulje na platnu). To je cveće njene mladosti i života koji je nije štedeo. Nezaobilazni su mačvanski pejzaži, živopisna obala Drine... Na prvoj samostalnoj izložbi “Nezaborav mog detinjstva”, licem na Vaskrs (8. 4.2018. godine u legat kući Pavlović u Badovincima) brojni gosti (učenici seoske osnovne škole, rodbina, prijatelji, kolege...) donosili su joj na poklon upravo kale, cveće neobične lepote. Ono je bilo kraj svake njene slike od 43, koliko je izložila. Nalazile su se na zidovima, štafelajima, starinskim razbojima za tkanje i drugim mestima ove prekrasne seoske kuće koja je danas vlasništvo Slobodana Pavlovića, biznismena srpskog porekla, rođenog u susednim Popovima.
Svetlana obožava i magnolije. To je kaže prvo drvo (cvet) koje procveta u proleće. Malo traje. Veoma lepo izgleda i podseća je na detinjstvo. I to se vidi na njenim slikama, koje samo što ne progovore. Obožava stare majstore impresionističkog slikarstva, izraženi kolorit i igru svetlosti. Čest motiv je sveća.
Odrasla je u Badovincima. Njeni najbliži, posebno otac Đorđe sugerisali su joj da pohađa Medicinsku školu, ali joj nisu branili da slika. Jedino što su je upozoravali, bar kod izbora budućeg životnog poziva je da se od slikanja, često su govorili, neće najesti hleba. Poslušala je savet roditelja. Završila Medicinsku. Zaposlila se u bogatinskom Domu zdravlja (hitna služba), gde već 25 godina radi kao medicinska sestra.
Posle porodične tragedije i mnogo neprospavanih noći ponovo se vraća četkicama, špaklama i štafelaju. Nastala je slika Život. Četiri cveta suncokreta je simbolizuju. Slike detinjstva oživljavaju na njenom platnu. One i deca vraćaju joj nadu u život.
Na prvoj samostalnoj izložbi u rodnom kraju koju je videlo mnogo ljudi, likovni pedagog i njen idejni učitelj, sada u penziji Ivan Vešić, između ostalog piše: ”Na nekim slikama je radost sećanja. Muzika trave, a slavuji rosom umiveni, i po koji cvetak rumeni. Mirisi jeseni. Na jednoj je poezija bola, u kojoj talasaju bulke suzom opaćene. Dođe nekad i vreme plakanja. Neko platno je preplavio pljusak boja, pa se tu i priroda raduje. Priroda srećna što i suncokrete ima, nad kojima i sada i Van Gog bdi.”
- Trudim se da slike govore. Moje su zaokružena priča. Svaka za sebe. Atelje cela dnevna soba. Često doslikam nešto, dok spremam ručak, kaže naša sagovornica.
I dalje radi kao medicinska sestra. Slikarstvo je njena velika ljubav i posvećuje mu veliki deo vremena. Sprema nove izložbe. Slika i to je ispunjava. Na taj način bolje doživljava sebe i svet koji se neumitno menja.
U dvorištu legat kuće Pavlović, saradnici su joj pomogli da zasadi stablo lipe. Ostaće trajno sećanje.
Svetlana je član velike porodice Udruženja likovnih stvaralaca Šapca i sve viđenijeg kruga slikara 10 u ovom gradu.

Lj.Đ.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa