10. maj 2018.10. maj 2018.
Obnovljiva energija je budućnost
Nastavljen projekat Coolheating

Obnovljiva energija je budućnost

Treći tehnički dan u okviru projekta Coolheating održan je ove nedelje u šabačkom Centru za stručno usavršavanje. Učesnike projekta, u ime grada, pozdravio je Nemanja Pajić predsednik Skupštine grada Šapca.
- Izuzetno je važno učešće grada u ovom projektu, jer smo ostvarili značajna partnerstva i kontakte, upoznali se sa praksom u razvijenim zemljama i nastojimo da ta iskustva prenesemo kod nas. Mere u oblasti energetske efikasnosti koje sprovodi grad Šabac prepoznate su i u ovom projektu kao primer dobre prakse, a naš cilj je dalja racionalizacija troškova i korišćenje obnovljivih izvora enrgije – rekao je Pajić.
Profesor Elektrotehničkog fakulteta Nikola Rajaković podsetio je na glavne ciljeve projekta Coolheating koji se realizuje u okviru programa Horizont 2020, a finansira sredstvima Evropske unije. Profesor Rajaković istakao je da praksa pokazuje da se “drastično smanjuje udeo fosilnih goriva, a uvećava upotreba obnovljivih izvora energije, te će već za tridesetak godina slika korišćenja goriva biti revolucionarno promenjena”.
Dva šabačka koncepta u okviru ovog projekta – podstanicu na biomasu u naselju Letnjikovac i novu toplanu, predstavio je Slobodan Jerotić, direktor JKP “Toplana”.
U projektu Coolheating učestvuju Slovenija, Hrvatska, Makedonija, Bosna i Hercegovina i Srbija, a pozitivna iskustva predstavile su Danska, Nemačka i Austrija. Grad Šabac je, u saradnji sa Elektrotehničkim fakultetom Univerziteta u Beogradu, jedan od partnera na projektu.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa