10. maj 2018.10. maj 2018.
VOJNI PORAZ IDEOLOGIJE ZLA
OBELEŽEN 9. MAJ - DAN POBEDE

VOJNI PORAZ IDEOLOGIJE ZLA

Grad šabac, vojska i boračka udruženja koja neguju antifašističku tradiciju obeležila Dan pobede. Poraz nacizma i fašizma je pobeda ljudskosti i dobra nad zlom. Čuvanje sećanja na tekovine borbe uslov da zlo ne oživi
Tog 9. maja 1945. i definitivno je završen Drugi svetski rat na teritoriji Evrope. Saveznici su pobedili, a definitivno je pala i nestala jedna država, vođa, tvorac najdekadentnije i najmonstruoznije ideologije u istoriji. Nacizam i fašizam, uz verski fundamentalizam, predstavljaju ideologije koje su zasnovane na nejednakosti rasa i nacija, predstavljaju postulate po kojima je rođenjem neko predodređen da vlada i odlučuje o životu drugih, smatrajući ga manje vrednim. Krah te ideologije je najveća pobeda dobra u prošlom veku. Desetine miliona ljudi u Evropi izgubilo je živote usled mahnitosti fašista i nacista. Svi su platili cenu ličnih frustracija i pogrešnih učenja nekolicine lidera i vojnih vođa Sila osovine i njihovih sluga.
Boračka udruženja, predstavnici Grada Šapca i Vojske Srbije, u spomen na sve gorepomenute žrtve, obeležili su i ove godine na Donjošorskom groblju Dan pobede, 9. maj.
-Današnji dan nas obavezuje na negovanje civilizacijskih vrednosti na kojima treba bazirati vaspitanje dece i omladine kako se zlo ne bi ponovilo. Naš grad je u Drugom svetskom ratu pretpreo neke od najtežih trenutaka. Trpeli su civili teror kaznenih ekspedicija, postojala su tri logora, mnoga stratišta . Žrtve fašističkog i nacističkog terora sahranjene su na ovom mestu i njima se klanjamo danas, pamtimo ih večno, a njihovo delo ostaje putokaz za buduće generacije. Oni su slobodu branili životom i oružjem da bi je mi branili i osvajali znanjem i kulturom – istakao je gradonačelnik Nebojša Zelenović.
Osim Dana pobede nad fašizmom, danas se obeležava i Dan Evrope, dan kada je 1950 Robert Šuman, Ministar poljnih posova Francuske doneo Deklaraciju u kojoj zagovara stvaranje evropske organizacije nacija i država, te se smatra i prvim korakom u stvaranju Evropske unije.

D. B.

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa