Berza

  • aero 911 ▼ -0,22%
  • fito 2.550 ⚫ 0,00%
  • niis 578 ▼ -0,34%
  • rssds20213 96,75 ▲ 0,04%
  • rssds20214 95,55 ▲ 0,04%
  • rssds20225 93,92 ▲ 0,02%
  • rssds20226 92,00 ⚫ 0,00%
  • rssds20237 91,10 ⚫ 0,00%
  • rssds20238 90,17 ▲ 0,01%
(10. maj 2018.)
Zaštita kukuruza

VREME I VREMENSKI USLOVI KLjUČNI U BORBI

Kukuruz je kultura koja je vrlo osetljiva na prisustvo korova, naročito u početnim fazama. Tako da je suzbijanje u prvoj fazi i najbitnije. Jedan od osnovnih uslova za pravilnu primenu herbicida i postizanje očekivanih rezultata je poznavanje i praćenje korovske flore parcele. Prema zastupljenim vrstama korova treba uskladiti izbor i primenu odgovarajućih kombinacija herbicida za njihovo suzbijanje.
-Korovske biljke koje se pojavljuju u usevu kukuruza u manjoj ili većoj meri su slične i u usevima ostalih okopavina. Najzastupljeniji su jednogodišnji uskolisni i širokolisni korovi. Višegodišnji uskolisni i širokolisni korovi su manje zastupljeni, ali oni svojom agresivnošću i štetnošću mogu predstavljati i najveću konkurenciju gajenom usevu. Sporiji rast i slaba pokrovnost u prvim fazama razvoja, kao i širok sklop useva, pogoduju brzom razvoju korovske zajednice, koji smanjuju prinos useva i poskupljuju proizvodnju, kaže poljoprivredni stručnjak Slobodan Gošić i dodaje da je samo pravilnom i pravovremenom primenom agrotehničkih i hemijskih mera moguće obezbediti sigurnu proizvodnju uz postizanje zadovoljavajućih prinosa.
Borba protiv korova sastoji se iz čitavog niza mera. Kritični period u pogledu korova je do tri nedelje posle nicanja. One obuhvataju pre svega preventivne mere kao što su: setva čistog semena, ispravan postupak sa biljnim otpacima, sprečavanje širenja korovskih biljaka stajskim đubrivom i kompostom, održavanje čistoće nepoljoprivrednih površina, uništavanje korovskih biljaka na neproizvodnim površinama. Suzbijanje korova može se obaviti nakon setve, a pre nicanja, primenom herbicida kao i nakon nicanja kukuruza kao korektivna mera. Vreme primene herbicida treba koliko je to moguće uskladiti sa vremenom nicanja većine korova i sa vremenskim prilikama.
-Prethodilo je vrlo nestabilno vreme kada je u pitanju temperatura i vlažnost, koje je uslovilo brže ili sporije nicanje korova i kukuruza što utiče na efikasnost primenjenih herbicida. Za herbicid koji se koristi posle setve, a pre nicanja potrebna je dobra obrada zemljišta i dovoljna količina padavina. Ovo je jeftinija grupa herbicida u odnosu na korektivne herbicide, pojašnjava Gošić.
Ponuda herbicida je velika, a svaki od njih suzbija određen broj korova. Proizvođači herbicida nude nekoliko novina za efikasnije suzbijanje korova u kukuruzu. Važna je dobra predsetvena priprema zemljišta, kod primene herbicida posle setve, a pre nicanja kukuruza. Važan činilac je da kiša padne u prvih pet do sedam dana posle tretiranja. Preporuka stručnjaka je “Merlin fledždž“, “Dual gold” i “Rezon“, “Adengo“ ili “Gardoprim plus”.

Najnoviji broj

17. septembar 2020.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa