10. maj 2018.10. maj 2018.
MALE OLIMPIJSKE IGRE

Radost, drugarstvo, sport, zdravlje

Projekat koji je nastao u Šapcu i poslužio kao primer drugima 2018. godine okupio je mališane iz 13 osnovnih škola, a sportsku borbu vodilo oko 750 đaka. Poligoni spretnosti, Između dve vatre i trka na 60 metara deo programa „Male olimpijade“
Prošlo je devet godina od pokretanja, za našu zemlju, pionirskog projekta „Sport u škole – rasti zdravo“. Te 2011. Sportski savez Šapca u saradnji sa Gradskom upravom zaočeo je, kako ističu, svoj vid „borbe“ za zdravo odrastanje i pravilan fizički razvoj najmlađih baš u periodu kada je to najvažnije. Besplatno generacije mališana imali su i imaju priliku da vežbaju u svojim školama, razvijaju i unapređuju motoričke sposobnosti, a ono uvežbano da pokažu na završnom takmičenju, Malim olimpijskim igrama, takmičenju učenika mlađih razreda osmoletki. Maja 2018. 13 škola dovelo je oko 750 đaka, malih sportista, ponosnih što brane boje svoje škole.
- Izborom sporta vi ste već pobedili. Kroz sport se učite životu, poštujući fer plej dajete primer drugima, pobedama se radujte, a i porazi kada se dogode nemojte tugovati, već neka vas to motiviše da više i bolje trenirate, radite kako bi sledeći put pobedili – istakao je predsednik Sportskog saveza Šapca Veselin Vuković obraćajući se učesnicima.
Najmlađi su pred sobom imali poligone, a najstariji među njima popularnu igru „Između dve vatre“ i trčanje na 60 metara. Iako je svima stalo do pobede, predstavnici grada naglašavaju da je suština i ovog takmičenja, ali celog projketa, zdravlje đaka, zdravo odrastanje i razvoj školskog i masovnog sporta.
- Najlepše je videti decu koja su zavolela sport, koja jedva čekaju da takmičenje počne, koja već sada osećaju takmičarski žar. U sportu uvek ima pobednika i poraženih, ali zaista verujem da su svi učesnici programa „Sport u škole – rasti zdravo“ pobednici. Svakim časom, treningom uložili su u svoje zdravlje i razvoj i zato treba da budu ponosni, a mi smo već sada ponosni na njih. Najbolja ocena vrednosti je njihova radost, želja i osmeh – smatra predsednik Skupštine grada Nemanja Pajić.
Do sada najuspešnija škola OŠ „Nikolaj Velimirović“ i ovaj put je ostvarila najbolje rezultate. Na zabavnom poligonu i poligonu spretnosti, nastupale su mešovite ekipe, a u obe discipline slavili su „Nikolajevci“. Na zabavnom poligonu su osvojili i prvo i treće mesto. Među devojčicama na poligonu svestranosti najbrža „Nikolajeva“, dok se kod dečaka izdvojila OŠ „Jevrem Obrenović“. Jankova škola pobedila u igri „Između dve vatre“ savladavši u finalu Jevremovu školu. Svoje borbe vodili su i atletičari na 60 metara. Najbrži Nikolina Tošić (OŠ „Laza Lazarević“ Jevremovac) ispred Lenke Mijailović i Mine Radivojević, odnosno Andrej Koprić (OŠ „Nikolaj Velimirović) ispred Srđana Lolića i Radovana Kojića.

B. D.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa