10. maj 2018.10. maj 2018.
Tradicionalna izložba Udruženja likovnih stvaralaca Šapca

Najbolji prolećni radovi

„Prolećna izložba“ Udruženja likovnih stvaralaca Šapca svečano je otvorena proteklog ponedeljka u Galeriji Kulturnog centra. Tokom godine Udruženje priređuje dve tradicionalne izložbe, „Godišnju“ u Muzeju i „Prolećnu“ u Kulturnom centru. Za razliku od „Godišnje“, gde su zastupljeni svi članovi sa svojim radovima, „Prolećna izložba“ je selektovana i kao takva predstavlja najbolji izbor umetničkog stvaralaštva u tom trenutku.
- Pažljivim uvidom odabrali smo 26 radova od pristiglih 48. Pored kvaliteta radova i estetike izložbe kao celine, razlog za nešto rigorozniju selekciju treba tražiti i u veličini same galerije, čiji prostor definitivno ne može da podrži količinu i vrstu pristiglog materijala, pa se, i zbog toga, moralo pristupiti jednoj određenoj koncepciji – istakao je Filip Kovačević, istoričar umetnosti i selektor „Prolećne izložbe“ ULSŠ.
Udruženje likovnih stvaralca Šapca je otvoreno za sve umetnike, bez obzira na njihovo mesto boravka i svake godine postaje bogatije za nove članove, koji donose svežinu i raznolikost na umetničku scenu grada.
- Izložba je poznata i van granica Šapca, tako da mi je drago što se moj rad našao među odabranima, jer dolazim iz Beograda – navela je slikarka Jevrosima Lukić.
Dug niz godina ULSŠ ima svoja dva verna auditorijuma, unutrašnji i spoljašnji. Prvi je sastavljen od samih članova Udruženja, dok drugi onaj najširi auditorijum čini publika koja nepristrasno i sa iskrenom zainteresovanošću prilazi izložbi i samim radovima. Ovogodišnja „Prolećna izložba“ donosi širok spektar tehnika kreativnog izražavanja umetnika. Jedna od najmlađih članica Udruženja Jelena Inđić predstavila se sa svojom grafikom.
- Rado učestvujem na izložbama Udruženja, drago mi je da je rad prošao selekciju. U pitanju je grafika, akvatinta i bakropis, takozvana kombinovana tehnika. Rad je nastao pre oko godinu dana u okviru ciklusa „Predela“ na master studijama – istakla je master grafičar Jelena Inđić.
Udruženje likovnih stvaralaca Šapca uskoro proslavlja jubilej, pola veka trajanja, što je vredno svakog poštovanja kada je reč o jednom strukovnom Udruženju. Iza tog kontinuiteta stoje uporni, talentovani ljudi i njihovo nastojanje da se očuva nešto što je svojevremeno pokrenula grupica slikara i entuzijasta. Kasnije su ovu misiju preuzeli mlađi, koji su sve do danas nastavili da obogaćuju i daju Udruženju novi sadržaj i smisao. U svojoj ne tako kratkoj istoriji, uz sve uspone i padove, nikada nije bilo tako dobro struktuirano i organizovano kao u poslednje dve decenije.

M.Ž.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa