10. maj 2018.10. maj 2018.
Ti budi moj glas
DECA IZ „LAZINE“ ŠKOLE UČILA DA BUDU ODGOVORNI GRAĐANI
i vlasnici ljubimaca

Ti budi moj glas

Učenici šestog razreda Osnovne škole „Laza K. Lazarević“ u Šapcu prošlog petka imali su interdisciplinarni čas građanskog vaspitanja i biologije čija tema je bila „Odgovoran građanin“. Svaki odgovoran građanin se odgovorno ponaša i prema životinjama. Pojam odgovornog vlasništva kućnih ljubimaca deci je na ovom času približio osnivač Udurženja za zaštitu životinja „Meda“ i vlasnik privatnog azila Aleksandar Stanojlović.
Podeljena u tri grupe, deca su rešavala zadatke koje su pred njih postavili nastavnica biologije Marijana Radaković i nastavnik Nikola Tanasić. Ovoga puta to nisu bili matematički, ili neki drugi školski zadaci, nego životni. Pred učenicima su se našli opisi situcija u kojima su životnje napuštene, zanemarivane ili zlostavljane. Na njima je bilo da razdvoje dobro od lošeg u datim situacijama kao i da ponude rešenje problema, odnosno kako bi oni reagovali kada bi se našli pred takvim izazovom. Iako je čas ličio na jedan mali kviz, na kraju nije bilo poraženih. Pobedili su svi jer su zajedno pokazali da umeju da razmišljaju mnogo zrelije od odraslih.
Aleksandar Stanojlović kao najkompetentniji da govori o ovoj temi, jer godinama spasava napuštene pse sa ulice predočio je deci šta podrazumeva odgovorno ponašanje prema životinjama. Objasnio im je da kada uzmu ljubimca moraju znati da su preuzeli obavez da o njemu brinu do kraja njegovog života. Govorio im je o značaju sterilizacije kao jedinom naćčinu da se stane na put rastu populacije napuštenih pasa i mačaka, kao i o tome kako treba da se ponašaju kada vide napušenu životinju.
-Naučila sam da čuvam život ljubimaca i svakog živog bića na ovoj planeti. Svaka životinja zaslužuje da ima svoj glas, a u njihovo ime treba da govorimo mi ljudi. Verujem da sam se i do sada odgovorno ponašala prema životinjama i tako ću se ponašati uvek. Još uvek nemam svog ljubimca, mada imam uslove, ali mora i mama da se složi, rekla je posle časa Nikolina Pantelić.
Decu je ipak najviše interesovalo da čuju nešto o Aleksandrovom azilu, a izrazili su i želju da mu pomognu na neki način. Dobili su odgovor da, u dogovru sa roditeljima, uvek mogu da dođu, igraju se sa psima i pruže im malo svoje pažnje koja će njima mnogo značiti.
-Velika mi je čast što je neko prepoznao moj dugogodišnji rad i ukazao mi poverenje da deci govorim o ovom velikom, a zanemarivanom problemu. Odraslim ljudima je teško usaditi ljubav i odgovornost prema životinjama, zato to treba raditi od malih nogu. Ova deca su pokazala veliko interesovanje i želju da doprinesu dobrobiti životinja. Verujem da će porasti u isto tako dobre ljude. Ako svako od njih pomogne bar jednoj napuštenoj životinji, neće promeniti svet, ali će znati da je promenio svet tog psa ili mačke. Nadam se da će generacije koje rastu biti odgovornije prema svojim ljubimcima, ali i svim drugim životinjama, rekao je Aleksandar Stanojlović kom je posebno drago bilo što je čas održan u školi koju je i on sam završio, pa je imao priliku da evocira uspomene na dane provedene u klupi.
Ovakvi časovi u „Lazinoj“ školi su česti i tamo su posebno ponosni na njih. Organizuju i „Zimski kamp“ koji radi po istom principu.
Marijana Radaković ističe da se trude da deci pruže što kvaliltetniju moguću nastavu. Zbog toga, uvek kada imaju priliku pozovu nekog gosta koji će im ličnim primerom približiti aktuelnu temu.
-Zahvalna sam svim našim gostima koji su nam pomogli na časovima. Aleksandar me nije video nikada ranije, a odmah je pristao da mi izađe u susret. Generalno, ljudi su spremni da pomognu i shvataju da je obrazovanje veoma bitno. Kada se radi o pojmu „ogovoran građanin“ deca o tome treba mnogo više da znaju i na tome treba mnogo više da se radi. Svakog dana gledamo u školi „Ko je bacio papirić? –Nisam ja.“ Tako je i kada vide napuštenu životinju „Nisam je ja bacio“. Nije bitno ko ju je napustio, bitno je kako joj možeš pomoći. Hoćemo da promenimo tu svest. Nije bitno ko je uradio nešto loše, nego šta si ti uradio da pomogneš da bude bolje, navela je Marijana Radaković.

M.M.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa