10. maj 2018.10. maj 2018.
ODMARALIŠTE KRAJ REKE
RAZVOJ TURIZMA NA DRINI

ODMARALIŠTE KRAJ REKE

Ekološko udruženje Eko Drina u Badovincima kod “Pavlovića mosta” zasadilo drvored, postavilo garniture za sedenje, betoniralo staze. Zajedno sa Turističkom organizacijom opštine Bogatić, nedavno ugostili učesnike Međunarodne kajak-kanu regate Memorijal “Vitomir Dizdarević-admiral Kuk”. Inicijativa da donji tok i ušće Drine postanu zaštićeni rezervat prirode sa čim se slažu vlade Srbije i Republike Srpske
Turistički potencijali Drine u mačvanskom priobalju, dugom oko 25 kilometara su ogromni i nedovoljno iskorišćeni. Ovdašnji meštani slažu se u oceni da te prirodne (Bogom dane uslove) treba više koristiti, posebno kad su daleke turističke destinacije mnogima nedostupne. Istina, dosta toga ruže “divlje” deponije smeća i šljunkare koje “niču kao gljive posle kiše” na samoj obali Drine.
Sve glasniji i opravdaniji su zahtevi odbornika sa skupštinskih zasedanja, ekologa i svih ljubitelja prirode, pre svega iz mačvanskih pograničnih sela za očuvanje reke i uređenje njenih obala.
- Svako na svoj način nam pomaže od građana preko Mesne zajednice Badovinci do Opštine Bogatić. Uspeli smo na desnoj obali Drine nedaleko od “Pavlovića mosta” da stvorimo prijatan ambijent za odmor i rekreaciju. Tu je drvored, garniture za sedenje, betonirane staze... Nedavno, što je i najnovije, ugostili smo ovde članove Međunarodne kajak-kanu regate Memorijal “Vitomir Dizdarević-admiral Kuk” na njihovom putu do Sremske Mitrovice, a posebno nas raduje da ovo postaje sve omiljenije sastajalište mladih, kaže Svetomir Tošić predsednik Ekološkog udruženja „Eko Drina“ Badovinci.
S njegovim mišljenjem se slaže i Vladan Popadić, predsednik Turističke organizacije opštine Bogatić.
- “Eko Drina” je uvek dobar domaćin i učesnik više naših manifestacija. Tu pre svega mislim na tradicionalnu i najznačajniju kulturno-turističku manifestaciju opštine Bogatić “Hajdučko veče”, odnosno “Hajdučku regatu” koja se u okviru pomenute održava više prethodnih godina. Najsvežiji primer je zajedničko prihvatanje članova Međunarodne kajak-kanu regate Memorijal “Vitomir Dizdarević-admiral Kuk” koja je okupila preko 100 učesnika iz više država, a ovuda su prošli na putu do krajnjeg odredišta u Sremskoj Mitrovici, dodaje Popadić.
Na osnovu izmene i dopune prostornog plana susedne Republike Srpske predviđeno je da ušće Drine dobije status parka prirode, što je bio dodatni podstrek ekološkim udruženjima da intenzivnije nastave sa realizacijom projekata uspostavljanja zaštićenog područja u donjem toku i ušću Drine. Za to je inicijativa pokrenuta još pre četiri godine.
Realizacijom ovog projekta stvorila bi se mogućnost za promociju i afirmaciju eko-turizma s obe strane Drine (Mačve i Semberije). Kao krajnji cilj, definisana je mogućnost uspostavljanja pograničnog rezervata biosfere u ovom delu rečnih obala.
Dugo je rađeno na promociji ove ideje ali i lobiranju predstavnika vlasti kako na lokalnom, tako i državnom nivou. Inicijatori ideje želeli su da dokažu da vizija o zajedničkom parku prirode u ovom delu plahovite reke može biti na opštu korist lokalnih zajednica.
Ideja zaštite donjeg toka i ušća Drine, koja obuhvata delove Bijeljine, Sremske Mitrovice i Bogatića, dobila je podršku ovih lokalnih zajednica, kao i resornih ministarstava Srbije i Srpske.
- Srbija treba da pokaže interesovanje za ovakve projekte, a želimo da on bude prepoznat i od strane EU, kaže Ivan Karić, državni sekretar Ministarstva zaštite životne sredine Srbije. Sa tim su saglasni i u Opštini Bogatić, a Aleksandar Firaunović, predsednik Opštinskog odbora Zelenih Srbije u Bogatiću naglašava da se proglašenjem ovog dela u zaštićeno područje obezbeđuje trajno očuvanje i održivo korišćenje prirodnih vrednosti i predeonih karakteristika.
- Vezano je to za očuvanje poljoprivrednih potencijala, održivo korišćenje prirodnih resursa kao lokaliteta koji ima značajnu naučnu, obrazovnu, duhovnu, estetsku, kulturnu, turističku i zdravstveno-rekreativnu funkciju, dodaje on.

Lj.Đ.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa