10. maj 2018.10. maj 2018.
REBALANS BUDžETA OPŠTINE KOCELjEVA

REVITALIZACIJA ULICE I SMANjENjE DEFICITA

Pred odbornicima lokalnog parlamenta će se na prvoj narednoj sednici naći rebalans opštinskog budžeta za 2018. godinu prouzrokovan tzv.prepakivanjem rashoda u već postojećem okviru.
Ukupni prihodi i primanja povećani su za gotovo 4,3 dok su istovremeno rashodi i izdaci povećani za manje od 4,1 milion dinara čime je ukupni fiskalni deficit smanjen za 200 hiljada i sada iznosi nešto više od 31 milion. Prema rečima šefa odseka za finansije Milete Kovačevića osnovni razlog za rebalans u opštinskoj kasi je rekonstrukcija ulice Dušanove sa delovima Dositejeve, Nikole Đukića i par pristupnica. Ovaj projekat sufinansira ministarstvo privrede i po predračunskoj vrednosti lokalna samouprava će učestvovati sa malo manje od 34 miliona dinara dok će nadležno ministarstvo uložiti oko 14.
–Deo koji daje ministarstvo privrede je fiksni dok će konačan udeo opštine u zavisnosti od tendera možda biti i manji. Mi smo prvobitnom odlukom o budžetu planirali 25 miliona dinara jer smo u tom trenutku računali na takav odnos sufinansiranja. Ali s obzirom da su takvi uslovi postavljeni od strane ministarstva moramo da izvršimo izmenu. Da bi za rekonstrukciju ulice iz postojećeg budžeta opštine moglo da se doda tih devet miliona razlike mi smo morali deo u budžetu koji je planiran za nastavak asfaltiranja oko 700 metara puta u Goločelu da prebacimo za narednu godinu - objasnio je Kovačević.
Osim toga smanjeni su i rashodi za finansiranje mesnih zajednica. Dosadašnja praksa je bila da mesne zajednice na ime održavanja nekategorisanih puteva iz budžeta dobijaju određena sredstva. Prvobitno planirana tri miliona dinara za ovu godinu neće biti prebačena na račune mesnih zajednica već će radovi biti finansirani preko nadležnog odeljenja opštinske uprave.
–U međuvremenu dobili smo i nekih namenskih transfera koje namenski moramo i da potrošimo kao što je transfer za pomoć u kući u iznosu od oko 2,8 miliona, zatim za nabavku građevinskog materijala za izbegla i raseljana lica skoro 1,5 miliona i imamo nešto što je naša obaveza od oko 2,6 miliona za nabavku kuća za izbegla i raseljena lica - istakao je šef odseka za finansije u lokalnoj samoupravi.
On je podsetio da je i u prošloj godini bilo nekoliko izmena i dopuna budžeta opštine Koceljeva što će se verovatno dogoditi i u ovoj. Prva prilika za novi rebalans može biti već nakon obavljenog tendera za rekonstrukciju jedne od važnijih ulica u Koceljevi, kada će biti poznato da li je određena suma novca preostala i na koju stranu može biti preusmerena.

V. Bošković

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa