10. maj 2018.10. maj 2018.
SELO NEKAD I SAD

ĐURĐEVSKA KIŠA

Poput svevremene priče knjaza u prestonici evro sile o bogatstvu đurđevske kiše ostale su brojne narodski omanje, koje opet veličaju po predanju gospodnju brigu za muke ratarske i vascelog sveta. A seljani i sada dodaju, sve sve, ali đurđevska kiša i njoj uz rame ilindanska nemaju cenu. I u ove dane kada je svaka kap blagorodna stariji besede o vrednosti đurđevske kiše koja opet i tamo gde ima zaliva ima udeo i te kako. Kažu oni koji pamte teška leta da joj se kap svaka meri dukatima.
Predanje beleži na pobrđima da se bunari kopani u udolinama za vreme čarobne kiše popune i ne prestaju da daju kapi koje su opet po nekima kuvale pasulj i činila i lekovita svojstva na izvorima za đurđevski uranak. Dugo su lepotu devojku, koja je od rođenja bila u tami i do devojaštva stigla ne spoznavši lepotu sutona i praskozorja, pokušali izlečiti, ali na putu do hrama Gospodnjeg svratiše po savetu nane Ikonije na izvor koji nikada nije presušivao vekovima. Umiše devojku i po ulasku u hram ostaše u neverici kada nestvarno lepa Đurđa reče, “Bože, koja je ovo lepota”, prvi put ugledavši ikone. Lepšeg Đurđevdana nije bilo dugo u tom delu Pocerine. Izvor pohodili mnogi, ali priče kao što je ubrzo u novi dom odnela sa sobom Đurđa ne beše.
U drugom delu pobrđa gde se teško stizalo do roda uz mukotrpan rad osta zabeležena i priča o sirotom nadničaru koji je posejao kukuruz i obnovio voćnjak sušni dani činilo se uzeli danak. Na Đurđevdan granu sunce i nova žega pretila da osuši svaki i struk i stabljiku. Odlutao u misli iz šake jedući proju zaplaka moleći se Gospodu da mu pomogne da čeljad prehrani. Bez projina brašna nije se moglo. U neko doba nadviše se oblaci i dunu vetar, a potom kao iz kabla potekoše kapi spasa. Uskoro kapi se pretočiše u blagu kišu koja je zaprepašćenog siromaha milovala i sprala suze vraćajući vedrinu vavek nasmejanog vedrog čoveka. Na putu kući ugleda oživeo kukuruz i ozareno voće svežinom dugo čekanom. Rod beše velik, a voćnjak narednih godina donese slatke plodove brojnoj čeljadi. Đurđevska kiša.
I u ove dane pretili su sušni dani da uzmu danak vrednim ratarima, ali u brojnim krajevima pala je kiša koja nema cenu. Oživela polja i zelene vrste činile idilu potpunom. Umiveni voćnjaci i povrtarski zasadi počeli dobijati prepoznatljivu modrinu po kojoj se godina merila i predviđao bogat rod. Zar i reći i dan danas, đurđevska kiša.
Đed Danilo okupio nejač stiglu iz grada na praznično druženje i besedio. Sveti Georgije je ubio aždaju i tim kapima napojio polja nade i vere, po starini zavetujući da će kiše biti baš na taj dan i da će i trešnja đurđevka imati slast kao retko koja vekovima. Nadahnuta starina govorila i o hajdučkom sastanku i o obilju šuma gde su boravili i gde je po njemu kap na zemlju teško mogla pasti. Moglo je biti kiše i po nekoliko dana, pa da se u gustini rastinja pojavi kišna kap. I njih odvažne, ubedljivo tvrdio starac od Đurđevdana je šuma štitila stabla se napajala zimi i tokom jeseni, pa potom ko iz trapa sa čuvanim povrćem dobija hrana za list i goru. Govorio im i o lepoti uranka, ali i o daru po kojem se poznaje, po kiši. Bogataš koji je stekao imetak uzimajući u muci imanja, na uranak je brojeći dukate gledao u nebo i podsmešljivo gladio brk, u bradu zboreći za mene i porodicu nema zime. Koja bre kiša. Dukati su zveckali. Oblak donese obilje kiše, a munja pogodi red jablanova koji su krasili puteljak uz bogato imanje. U kratko vreme osta bez ijednog krova, a ispod lipe koja je pamtila par vekova nesta i poveće stado ovaca. U jednoj od odaja osta i nepomičan kulak sa ispruženom rukom punom dukata. Beše, govorio deci u neverici i toga.
Đurđevska kiša po njemu se morala ceniti i vazda će cenu imati mnogo veću od vreće dukata i bogatstva koje ma koliko bilo veliko, sa početka priče ne vredi jedne đurđevske kiše. Potvrdila je i ovog leta zlatnim kapima đurđevska spasonosna zavesa kišnih niti od koje se plete bogato leto Gospodnje.

Sreten Kosanić

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa