10. maj 2018.10. maj 2018.
ISTEZANjE KAO BAZA KVALITETNOG TRENINGA

Par minuta čini čuda

Ubrzani tempo kojim živimo često od nas traži žrtve da uopšte odvojimo vreme za trening. Opterećeni svakodnevnim obavezama kada dođemo u salu za vežbanje odmah prelazimo na sprave ili krenemo sa intenzivnim treningom, na kraju, sa ubrzanim pulsom i zagrejanim mišićima jurimo u svlačionicu ka nekom novom dešavanju. Ovakav ritam, otvara pitanja poput: šta to beše zagrevanje i čemu služi istezanje i da li su oni neophodni prilikom vežbanja.
-Istezanje i zagrevanje su jako bitna stavka kod svake vrste treninga, i kod rekreativnih i kod profesionalnih sportista bez obzira na starost. Zagrevanje, ili dinamičko istezanje, koje se koristi na početku treninga, najjednostavnije je priprema mišića za napore na samom treningu. Dok, statičko istezanje koristimo na samom kraju i koristi nam da istegnemo mišiće, povećamo dotok krvi u njih, čime se ubrzava njihov oporavak nakon vežbanja - objašnjava profesorka fizičkog vaspitanja, personalni trener i nutricionista H2O Trening centra Ana Popović.
Dinamičko istezanje, ili zagrevanje služi kao neka vrsta uvoda u trening i sastoji se od serije funkcionalnih vežbi koje imaju za cilj da imitiranjem specifičnih pokreta iz sporta pripreme telo za napor. Druga vrsta istezanja koje je poznato pod nazivom statičko se koristi na samom kraju treninga, dok je telo u fazi mirovanja. Sastoji se iz raznih tehnika kojima se mišić isteže u trajanju od pola minuta do minut. Osećaj u mišićima bi trebao da ide do granice prijatnog bola, ali nikako preko nje.
Zagrevanjem se smanjuje rizik od povreda zglobova, ligamenata, kostiju i mišića, dok istezanje na kraju treninga doprinosi većem protoku krvi u mišićima što direktno utiče na dostavljanje kiseonika i hranljivih materija u mišiće, odnosno ubrzava oporavak istih nakon treninga. Istezanje blagotvorno deluje i na bol u leđima koji se javlja kao posledica spazma mišića leđa, kukova i glutealnih mišića.
-Prilikom istezanja postoji nekoliko jednostavnih pravila. Potrebno je da dišete lagano i ritmično, istežete se kontrolisano bez naglih pokreta i zadržite položaj do one tačke napetosti dok ne osetite bol. Pored fizičkih blagodeti za organizam među kojima su poboljšanje cirkulacije, sprečavanje pojave grčeva, popravljanje držanja pri sedenju i stajanju, značaj istezanja za psihičko stanje čoveka je mnogostruka. Naime, brojna iskustva iz prakse su pokazala da je istezanje odličan trening za opuštanje i smanjenje stresa - navodi Popovićeva.
Pri svemu oveome jako je bitan redosled dinamičkog i statičkog istezanja. Naime, nedavno je sprovedena studija koja je pokazala da statičko istezanje na početku, privremeno ima negativan uticaj na ekonomiju trčanja. Odnosno, ukoliko uradite ovaj vid istezanja na početku treninga trebaće vam više energije da biste trčali istim tempom u osnosu na trčanje kojem je prethodilo zagrevanje. Drugo istraživanje je pokazalo istu situaciju u slučaju vožnje bicikla.
Nakon svega navedenog dolazimo do zaključka, da koliko god da žurite da odradite trening, par minuta zagrevanja i nisu neko veliko odricanje, a ukoliko se pravilnim redosledom izvode čine čuda za vaše psihofizičko stanje tokom i posle treninga.

T.T.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa