17. maj 2018.17. maj 2018.
Pogubna statistika
POVEĆANjE BEZBEDNOSTI BICIKLISTA U SAOBRAĆAJU

Pogubna statistika

U OŠ “Nikolaj Velimirović” organizovana je u sredu, akcija na temu povećanja bezbednosti biciklista u saobraćaju. Ekipa ove škole prošle godine, osvojila je prvo mesto na Republičkom takmičenju posvećenom bezbednosti u saobraćaju. To je bio povod da Savet za bezbednost saobraćaja grada Šapca takmičarskoj ekipi daruje dva bicikla koja će koristiti za dalje pripreme.
Prema rečima nastavnika tehnike i tehnologije Milana Đurića cilj je povećati dečju bezbednost, osposobiti ih i edukovati ih kako bi u saobraćaju postupali pravilno.
- Zahvaljujući Savetu za bezbednost grada Šapca, imali smo čast da u prvom projektu ugostimo Agenciju za bezbednost saobraćaja koja je održala video prezentaciju. Postavljeni su i elementi na poligonu gde su prikazali pojedine praktične vežbe koje su u njihovom projektu predviđene. Tom prilikom bilo je dosta dece kojima su podeljeni razni simboli vezani za saobraćaj. Dobili smo donaciju koja se sastoji od dva bicikla i kompletnu opremu za deset učenika. Saobraćaj je bitan segment dečjeg odrastanja, a statistika je nažalost pogubna kada su u pitanju učenici od prvog do sedmog razreda. Najčešće su oni žrtve u saobraćaju – istakao je Milan Đurić.
Akciji su u ime Saveta za koordinaciju poslova bezbednosti u saobraćaju prisustvovali Nemanja Pajić, predsednik i Sandra Mićić koordinatorka, kojima je uručena zahvalnica.
- Meni je drago što je fokus na prevenciji i upravo radu sa decom iz predškolske ustanove, osnovnih škola i srednjih škola. Analiza je pokazala da su u gradu Šapcu najugroženiji biciklisti. Kada od malih nogu krenu da se susreću sa pravilima u saobraćaju i da se ponašaju odgovorno onda sigurno možemo očekivati da bude i manje nesrećnih slučajeva u saobraćaju. Iskoristiću ovu priliku da upozorim i vozače automobila i bicikala da obrate pažnju kada učestvuju u saobraćaju, da se ponašaju odgovorno i da poštuju pravila. Uz svu prevenciju nadamo se da će biti manje saobraćajnih nesreća na našim ulicama – istakao je Nemanja Pajić.
Ksenija Živković, učenica sedmog razreda OŠ “Nikolaj Velimirović” koja je učestvovala na Republičkom takmičenju posvećenom bezbednosti u saobraćaju istakla je da su pripreme za dalje uspehe počele.
- Imamo sve što nam je potrebno da bismo se kvalitetno spremili. Vežbamo tri do četiri puta nedeljno, na časovima radimo testove, a van nastave vežbamo poligon spretnosti. Nadam se da će se naš trud isplatiti – istakla je Ksenija Živković.

K.J.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa