17. maj 2018.17. maj 2018.
Krivina u ogledalu

“Tvel points” za kokodakanje

Kokodakanje. Pogledaj me ja sam prelepo stvorenje, Baš me briga za tvoje „moderno propovedanje“. Dobro došli momci, previše ste bučni, naučiću vas ja, pam pam pa hu, turam pam pa hu. Hej, mislim da ste zaboravili kako se igra. Moj medvedić beži. Barbi ima nešto da kaže hej, hej, hej. Moj „Simon kaže“ ostavi me na miru. Vodim svog Pikačua kući.
Glup si kao tvoj pametni telefon. Vonder Voman nikad ne zaboravi. Ti si boginja i on će zažaliti. On je ... (kokodakanje). Nisam tvoja igračka (kokodakanje). Ti glupi dečače. Sada ću te spustiti i naterati da me gledaš. Igramo s mojim lutkama u mama-baka bitu. Nisam tvoja igračka. Ani lo buba. Nemoj da ideš i igraj se sa mnom dečko. Ne idi i igraj se, tresi! Zvone svadbena zvona. Pare čoveče bling bling. Baš me briga za tvoje stvari bejbi. Pam pam pa hu, turam, pa pa hu.
Vonder Voman nikad ne zaboravi. Ti si boginja i on će zažaliti. On je ...(kokodakanje). Nisam tvoja igračka. Ti glupi dečače. Sada ću te spustiti i naterati da me gledaš. Sada ću te uzeti. Sa sobom dečko. Nisam tvoja igračka ti glupi dečače. Sada ću te spustiti i naterati da me gledaš.
Gledaj me, ja sam prelepo stvorenje. Ti glupi dečače. Baš me briga za tvoje „moderno propovedanje“. Nisam tvoja igračka…
E, dragi prijatelji, ovo je prevod umetničkog uratka Nete Barzilai, pobednice ovogodišnjeg Evrosonga. Krah materijalnog sveta. Ova pesma liči na neku od onih pesama iz zbirke čuvenog novosadskog pesnika koji je dobio nagradu za najbolju objavljenu, a ne nagrađenu knjigu u novijoj srpskoj istoriji. Šta je pisac hteo da kaže, to niko ne zna. Verovatno ni Neta nema pojma. Evrovizijsko takmičenje je postalo sopstvena negacija. I to je vidljivo unazad nekoliko godina. Pesma definitivno ne pomaže. Prošle godine je pobedio Portugalac kojem je bila neophodna transplantacija srca i posle takmičenja je dobio željenu intervenciju. U sećanju su nam i hardkor metalci Lord iz Finske, koji su na kraju bili i simpatični. U večitom ratu između Rusije i Ukrajine na evrovizijskoj bini, deblji kraj smo izvukli mi, jer smo gotovo neprimetni na ovim manifestacijama. “Izdali” su nas i najveći prijatelji – Hrvati, Rusi, Slovenci, Kipar, Grci, Makedonci… Jedino su nam Crnogorci dali “tvel points” i to je to. Potpuno je zatajila čuvena srpska dijaspora širom EU.
Možda bi mogli da se malo preorijentišemo i da više ne šaljemo na ta takmičenja kukumavke i zavijanja. Lepo je to kada se Dačić uhvati mikrofona i zaurla neki klasik, ali Evropa traži kokodakanje, igru, štos, neku tešku situaciju. Ne treba tradiciju trpati u sve. Prestanite da se palite da ćemo sa etno-fazonom stići bliže od 19. mesta. Evropa se odavno promenila. Prave vrednosti su negde zaturene. Za pobedu nam je potrebna neka priča koja bi izazvala neku kompenzaciju i “tvel points” i od onih koji nas ne mirišu.
Eto još jedne kolumne bez mnogo primesa politike :-)

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa