24. maj 2018.24. maj 2018.
Broj testiranih se povećava, ali nedovoljno
OBELEŽEN MEĐUNARODNI DAN SEĆANjA
NA PREMINULE OD AIDS-A

Broj testiranih se povećava, ali nedovoljno

Asocijacija Duga je u saradnji sa Zavodom za javno zdravlje, uz finansijsku podršku grada Šapca, obeležila protekle sedmice Međunarodni dan sećanja na preminule od AIDS-a. Naime, na centru grada organizovano je besplatno savetovanje i testiranje na HIV.
- Asocijacija “Duga” je 20. maja, u saradnji sa ambasadom Francuske u Kulturnom centru u Beogradu takođe, organiziovala savetovanje, testiranje i živu biblioteku u sklopu Međunarodnog dana sećanja na preminule od AIDS-a. Svi testovi su besplatni, a savetovanje i testiranje se rade bez ikakvih dokumenata. Mi ovo, osim kada su značajni datumi u pitanju, radimo cele godine u svojim prostorijama na Jevremovcu ili u mobilnim medicinskim jedinicama. Za nas nema radnog vremena, ako neko želi posle ponoći da se testira mi ćemo izaći tada na teren – ističe Aleksandar Prica, predsednik Asocijacije “Duga”, član Republičke komisije za HIV, tuberkulozu i polno prenosive infekcije.
Prema rečima Prim. dr Nebojše Sofranića, specijaliste epidemiologije, svest građana o značaju blagovremenog testiranja na HIV je povećana.
- Broj testiranih se povećava ali to još uvek nije dovoljno. Svrha obeležavanja ovih datuma je podizanje svesti kod građana koja se zasniva na prevenciji rizičnog ponašanja i pravovremenom otkrivanju HIV-a. Cilj do 2020. godine je da 90 odsto osoba koje imaju HIV, to i znaju i da budu tretirani savremenom terapijom. Od 2000. godine, broj tretiranih terapijom je duplo povećan. Od 37 miliona osoba sa HIV-om, 18 miliona primenjuje antivirusnu terapiju – istakao je doktor Nebojša Sofranić, i dodao da je jako važno da okruženje u kojima osobe sa HIV-om žive, ne bude osuđujuće.
-Borba protiv stigme i diskrimacije je neophodna. Za osobe koje žive sa HIV-om je jako bitno da budu prihvaćene u društvu. Što se tiče terapije, ona se od 1997. godine primenjuje ali se stalno unapređuje. Dostuna je svim osobama kod kojih je dokazan HIV virus, a bitno je sa njom početi što ranije da bi se virus sveo na minimum. Na nivou Mačvanskog okruga od 1997. godine do danas kod 57 osoba je dokazan HIV, od toga je 17 umrlo. Na nivou grada Šapca, postoji oko 26 osoba koje se nalaze u kumulativnom periodu – naveo je doktor Sofranić.

K.J.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa