24. maj 2018.24. maj 2018.
POCERINA JAGODU ZA TRKU IMA
Jagoda fest

POCERINA JAGODU ZA TRKU IMA

Vila Albedo organizovala je proteklog utorka, u saradnji sa Odeljenjem za poljoprivredu grada Šapca i evropskim partnerima, prvi „Jagoda fest“. Tako je ova, sada već institucija kulture i turizma, obeležila 12 godina rada na projektima širenja ideje ruralnog turizma i razvoja pocerskih sela. Ideja za manifestaciju traje dugo, kao i pomoć lokalne samouprave u širenju zasada.
-Odeljenje za poljoprivredu i ove godine nastavlja sa pomaganjem našim poljoprivrednicima. Kao i prethodnih godina nastavljamo sa kopanjem dubinskih bunara. Ta mera je dosta pomogla poljoprivrednicima, konkretno u proizvodnji jagode. Površine su se povećale drastično, sa 1.200 na 1.500 hektara. Nastavićemo da i narednih godina izlazimo u susret svim poljoprivrednicima. Ukupno je, za proteklih 11 godina iskopano 83 dubinska bunara i u to je investirano preko 900.000 evra. Mi smo kao deo lokalne samouprave podržali ovu manifestaciju i nadamo se da će narednih godina biti masovnija, kaže načelnik Odeljenja za poljoprivredu Dušan Lazić.
Milojka Mica Kovačević najzaslužnija je za prvu održanu manifestaciju. Njen dom je ugostio brojne uzgajivače, slikare, predavače na temu jagode.
-Mi, kao „Vila Albedo“ organizujemo projekte sa željom razvoja turizma grada Šapca pa i Srbije. Ove godine to je projekat „Jagoda fest“ a na tu ideju smo došli iz razloga što je moj grad prošle godine bio najveći izvoznik jagode iz Srbije. Smatrala sam da to treba podići na neki viši nivo i ovo je moj doprinos. Imali smo i finansijsku pomoć iz Evropske unije i pomoć našeg najznačajnijeg partnera Odeljenja za poljoprivredu, priča Mica Kovačević i dodaje da su jagode inspiracija za jelo i dušu.
Ta inspiracija poslužila je slikarima koji su pokušali da ukus pocerskih njiva prenesu na platno.
-Ovde imamo lepe uslove., priča slikarka Ljubica Buba Malović iz Beograda. Mi se kao grupa vrlo rado organizujemo i odazovemo kada nas Mica pozove. Ona je vrsna domaćica. Sada smo došli na festival jagodica. Ovde su slikari iz Beograda, Kostolca, Surčina...mnogo nam je lepo i ambijent je predivan. Nadamo se novom pozivu.
Ipak, nije ove godine sve mirisalo na slatko od jagode-tvrde proizvođači. Nema ni šlaga.
Radenko Gojković iz Culjkovića je doneo svoju najbolju jagodu. Kako kaže, da ugosti goste iz Beograda i drugih mesta. Mislio je da se neće pojaviti na prvom festivalu ali, prevladala je želja da jednog dana kaže: Bio sam i na prvom.
-Imam pola hektara jagode na foliji. Njoj je prva godina i ona je najisplativija jer se prodavala za rusko tržište i konzum. Ove godine je došlo do poremećaja tržišta i sada se prodaje od 50 do 70 dinara. Sa tom cenom, koja je ispod svakog minimuma teško da možemo zaraditi. Jagoda je u Pocerini dominantno voće, ali mislim da ove godine neće biti novih zasada zbog niske otkupne cene, a visokih troškova proizvodnje.
Ni Milan Zekić iz Varne nije zadovoljan cenom. Iako težak invalid od 2000. godine nije prestajao sa radom na njivi.
- Bavim se 20 godina jagodom i to porodično, nas sedam bere jagodu. Nastradao sam 2000. godine na farmi ali nisam odustao od života i rada. Teško ove godine da se može zaraditi od jagode i mislim da je država kriva za to. Ko ima veće površine, mora da se zapita da li se isplati platiti berače. Nakupci nas ucenjuju i moramo budzašto da damo. Imamo na sreću, Direkciju za poljoprivredu koja nam pomaže, priča Zekić.
Prvi festival jagoda okupio je i brojne predavače ali i folklornu grupu „Mačvanke“. Jagode su ipak zamirisale Pocerinom.

M. Ž.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa