24. maj 2018.24. maj 2018.
“Muzeji  u noći”
SLIKOM I REČJU

“Muzeji u noći”

Manifestacija “Muzeji u noći” održana je protekle subote na sedam različitih lokacija u gradu. Prijatno, prolećno veče Šapčani su iskoristili da posete ustanove kulture gde su imali priliku da pogledaju zanimljive programe u okviru ovogodišnjih „Muzeja u noći“. Virtuelna stvarnost, eksponati Centra za robotiku, književnost tokom Prvog svetskog rata, simulacija bojnog polja, akt kao umetnički izraz slobode samo su neki od sadržaja koji su privukli veliku pažnju posetilaca.
Program u Biblioteci šabačkoj počeo je koncertom učenika Muzičke škole “Mihailo Vukdragović” i nastavljen izložbom “Srpska književnost i Veliki rat” na kojoj je predstavljen život srpskih pisaca u ratnom periodu, njihova borba za ličnu i slobodu misli u teškim vremenima koja su zadesila Evropu. Postavka je delo Biblioteke grada Beograda i nastala je povodom obeležavanja stogodišnjice od kraja Prvog svetskog rata.
Kulturni centar ove godine posetiocima je ponudio dva različita sadržaja. U Galeriji Šapčani su mogli da pogledaju prvu samostalnu izložbu skulptura i crteža Petra Hranuelija, vajara iz Zagreba, koji dug niz godina veliku pažnju posvećuje mističnoj figurini Veneri. Na istoj lokaciji, na otovrenom priređen je koncert. Bašta Kulturnog centra bila je ispunjena zvucima kultnih pesama britanskog sastava „The Bitles“ u izvođenju beogradskog benda „Oceanchild“. Povodom pedesete godišnjice albuma „Njhite album“, izveli su 30 pesama poznatog rok benda i pobrali simpatije prisutne publike.
Narodni muzej bio je domaćin gostujuće izložbe „Rođenje humanoidne robotike“, Centra za robotiku Instituta „Mihailo Pupin“. Na izložbi prezentovani su najznačajniji eksponati iz oblasti robotike, kao što su Aktivni egzoskelet i Beogradska šaka.
U Startit centru posetioci su mogli da se upuste u virtuelnu avanturu i na nekoliko minuta otputuju na daleke destinacije, vide kako funkcioniše 3D štampač ili saznaju kako su izgledali prvi računari.
Muzej šabačkih Jevreja otvorio je svoja vrata za sve one koji su bili zainteresovani da saznaju nešto više o jevrejskoj zajednici u Šapcu.
Škola primenjenih umetnosti spremno je dočekala ovogodišnju manifestaciju „Muzeji u noći“. U svom originalnom maniru za sugrađane su pripremili originalnu postavku. Izložba nekadašnjih učenika, a sadašnjih profesora, inspirisana je aktom, kao svojevrsnim simbolom slobode duha i tela.
Utisci posetilaca:
- Stvarno sam oduševljen, bilo je bolje nego što sam očekivao, zato što slabo, do nikako, slušam Bitlse. Bend je jako profesionalan, repertoar pesama je bio odličan. Iako sam ih prvi put čuo bile su mi dopadljive i ostao sam do kraja koncerta, odslušao sam celokupan nastup. Nadam se da će i sledeće godine biti sličnih koncerata - istakao je Marko Vasić.
- Veoma sam prijatno iznenađen postavkom i eksponatima u Narodnom muzeju. Nastaviću kao i do sada da posećujem manifestaciju „Muzeji u noći“ – rekao je Milan Petrović.
- Kada zamišljam napredak tehnologija, uvek mi je na pameti putovanje svetom bez prevoza. Nekada smo maštali kako izgleda prašuma, kako je ploviti Amazonom, biti na Tibetu, sedeti u iglu sa Eskimima, a sada smo to mogli za nekoliko minuta u Startitu. Odlično iskustvo i nadam se da će biti još prilike, ne samo tokom jedne večeri – podelio je sa nama svoje virtuelno iskustvo Mirko Trninić.
M.Ž.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa